Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL vill vässa kontrollen

Publicerad: 9 maj 2016, 06:13

Läkemedelsverket Katarina Fors berättar att det är bara är verket som får besluta om förbud och föreläggande.

SKL vill ge kommunerna större befogenhet att kontrollera handeln med receptfritt utanför apotek.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, saknar tydlig vägledning om vad kommunerna ska göra när det gäller försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek. Och tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket håller med om att det finns otydligheter i lagen om vilket mandat och formellt vägledningsansvar som myndigheten har.

– Det är helt riktigt, vi har inget formellt uppdrag utpekat i lagstiftningen att vi har en vägledande roll, säger Katarina Fors, chef tillsyn detaljhandel hos Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Saker och ting kan dock komma att förändras. Den nya apoteksutredningen har på sitt bord att ge förslag på hur en effektivare tillsyn och kontroll av försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek kan ske.

– Det finns mycket att titta på för att se över hur man kan få en mer ändamålsenlig och effektiv tillsyn och kontroll än i dag. Ska det vara tillståndspliktigt att sälja receptfria läkemedel? Vilka befogenheter ska Läkemedelsverket och kommunerna ha? Kommunernas möjligheter att samverka och så vidare, säger Katarina Fors och fortsätter:

– Det är bara Läkemedelsverket som i dag får besluta om förbud och föreläggande. Det uttrycker kommunerna som mindre effektivt, att de inte kan hantera det själva.

I dagsläget står Läkemedelsverket för tillsynen medan kommunerna har kontrollansvaret. Det vill säga att de inspekterar och kontrollerar verksamheterna och rapporterar eventuella brister till Läkemedelsverket. Kommunerna är dock inte helt lämnade åt sitt öde i arbetet.

– Vi har en vägledning till våra föreskrifter och vi har också utbildning för kommunerna och samrådsmöten. Så vi har flera forum där vi vägleder i den mån vi kan kring hur kontroll kan utföras, säger Katarina Fors.

Hur ofta kontrollerna ska ske bestämmer kommunerna själva.

– Vi har inget mandat att styra över det, säger Katarina Fors.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev