Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skojig forskning prisas

Publicerad: 3 oktober 2008, 11:12

Ett mycket alternativt Nobelpris, Ignobelpriset, delades i går ut vid Harvard University, USA.


Ignobelpriset delas ut av den humoristiska vetenskapstidningen Annals of Improbable Research, och gårdagens prisutdelning var den 18:e i ordningen.

Priset delas ut till forskning som först får folk att skratta, sedan att tänka till.

Samma kategorier som för det ordinarie Nobelpriset delas ut och vinnare av årets medicinpris är den amerikanska forskaren Dan Ariely. Han får priset för sin forskning som slår fast att dyra verkningslösa mediciner faktiskt är mer effektiva än billiga verkningslösa mediciner.

Hans studie, Commercial Features of Placebo and Therapeutic Efficacy, publicerades i marsnumret av den vetenskapliga tidskriften Jama.

Andra forskningsresultat som uppmärksammades vid gårdagens ceremoni var exempelvis det faktum att ju högre det krasar om ett chips när vi biter i det, ju färskare tror vi att det är, eller det faktum att hundloppor hoppar högre än kattloppor. Fysikpriset delades ut till de amerikanska forskare som visat på de matematiska principer som ligger bakom hur hårstrån trasslar in sig i varandra.

För fyra år sedan tilldelades en svensk forskare Ignobelpriset i biologi, skriver TT. Håkan Westerberg vid Fiskeriverket belönades då för sin studie som visade att strömmingar  kommunicerar med varandra genom att fisa.

På måndag, den 6 oktober, tillkännages vinnaren av årets riktiga Nobelpris i medicin eller fysik. Om Dan Ariely har någon chans även där återstår att se.

Länkar

Läs mer om pristagarna på Improbable researchs hemisda
Läs mer om pristagaren Dan Ariely på hans egen hemsida
Läs studien: Commercial Features of Placebo and Therapeutic Efficacy, Jama 2008, Nr 9; 1016-1017 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev