Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Skola” ger artrospatient ett rörligare liv

Publicerad: 14 maj 2014, 05:00

HEDERSPRIS. Mindre lidande för patienterna, och besparingar för samhället genom minskat behov av operationer och röntgenundersökningar. Hederspristagarna i Guldskalpellen har utvecklat ett koncept som ger artrospatienter snabbare och säkrare vård.


För att patienter med artros skulle erbjudas en likvärdig evidensbaserad behandling, oavsett var de sökte vård i landet, utvecklades en artrosskola för patienter. För att sedan kunna följa effekter av artrosskolan och fortsätta förbättra omhändertagandet av patienterna startades kvalitetsregistret Bättre omhändertagande av patienter med artros, BOA.

– Jag läste studier och insåg att det finns kunskap om artros som inte omsätts i sjukvården, berättar Carina Thorstenssons, legitimerad sjukgymnast, docent och registeransvarig för BOA-registret vid Registercentrum Västra Götaland.

Tillsammans med kollegor tog hon fram en artrosskola som behandlingsmetod. Där får patienterna lära sig att hantera sjukdomen och samtidigt leva ett gott liv. Artrosskolan sträcker sig över tre månader och består av ett individuellt besök hos sjukgymnasten, teoretiska lektioner om artros och, om patienten vill, även ett individuellt träningsprogram.

– Med hjälp av artrosskolan kan väntetiderna till ortoped minskas och framför allt finns det ett behandlingsalternativ för alla dem, åtta av tio patienter med artros i höft och knä, som inte kommer i fråga för protesoperation vid artros, säger Carina Thorstensson.

Artrosskolan finns i dag i alla landsting och runt 350 vårdenheter rapporterar in i registret. Patienten följs upp. På så sätt kan man se hur deras livskvalitet och fysiska aktivitetsnivå förändras.

Under hösten 2005 utvecklades artrosskolan och år 2010 blev BOA ett nationellt kvalitetsregister. Även Leif Dahlberg, professor i ortopedi, Skånes universitetssjukhus och Göran Garellick, professor i ortopedi, Sahlgrenska akademin, har varit tongivande personer i arbetet med BOA

Relaterat material

Screening fångar utsatta äldre i tid

Distansteknik flyttar vården närmare

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev