Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skolan gjorde stor skillnad för HPV-vaccinering av unga kvinnor

Publicerad: 22 mars 2013, 13:36

– Vaccinerar man inte i skolorna­ når man bara de barn som har medvetna och ordentliga föräldrar och som skjutsar sina döttrar till vårdcentralen, säger Carin Nilses, här till höger om skolsköterskan Lena Norell.

Foto: Mats Andersson/Bildbyrån

En skrubb på skolan är en bättre plats för HPV-vaccinering av unga kvinnor än landstingets alla vårdcentraler.


I Blekinge gick landstinget ut till alla flickor födda 1993–1998 med utskick om att HPV-vaccinering nu fanns på landstingets samtliga vårdcentraler. Gruppen omfattas inte av det allmänna vaccinationsprogrammet, men anses viktig att nå.

Enligt Anders Rehnholm, förvaltningschef för primärvården i Landstinget Blekinge, satsades det mycket på PR och annonsering.

När Smittskyddsinstitutet nyligen summerade hur hög andel av alla flickor i åldersgruppen som vaccinerats mot HPV hamnade Landstinget Blekinge på en jumboplats med en täckningsgrad på 40 procent.

Högst upp, med mer än dubbelt så hög andel vaccinerade flickor, hamnade Landstinget Väster­norrland som dessutom bara lade 22 000 kronor på informationskampanjer.

– Vi var rätt tidigt övertygade om att vi var tvungna att komma ut i skolorna för att lyckas, säger Carin­ Nilses, mödrahälsovårdsöverläkare.

Och det beslutet verkar ha gjort den stora skillnaden. Även Jämtlands läns landsting och Landstinget­ i Värmland vaccinerade i skolorna och har även de en täckningsgrad på över 80 procent.

Sedan har landstingen gjort på lite olika sätt. I Jämtland utfördes merparten av vaccinationerna av skolhälsovården som fick ersättning av landstinget. I Västernorrland ville Carin Nilses först ha en liknande lösning men skolhälsovården var inte särskilt pigg på den idén då den i samband med massvaccineringen mot svininfluensan  ställt upp för landstinget och då fått släppa sitt eget arbete under flera månader.

Däremot upplät skolorna i många fall sina lokaler till HPV-vaccineringen och bidrog även med klasslistor och informationsspridning.

I stället timanställde Landstinget­ Västernorrland pensionerade­ distriktssköterskor som sedan vaccinerade unga kvinnor på skolsköterske­mottagningar, bibliotek och i små skrubbar på Medelpads och Ångermanlands högstadie- och gymnasieskolor.

Men det fanns en viss tvekan till själva vaccineringen, inte bara bland de unga kvinnorna och deras föräldrar utan även hos vissa lärare.

– Jag kan bara konstatera att det var oerhört oproffsigt. Enstaka lärare fällde kommentarer som att de aldrig skulle låta vaccinera sina barn, vilket jag tycker är olyckligt. Lärarna är auktoriteter på skolan, säger Carin Nilses.

I Blekinge försökte Anders Rehnholm till en början få med sig skolhälsovården men fick nej, något han nu känner sig lite missnöjd med. Någon lösning liknande den i Västernorrland kom aldrig på tal och Anders Rehnholm tillstår att det är möjligt att det hade förändrat statistiken. Men, summerar han:

– Det är lätt att vara efterklok.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev