onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skolhälsovård blir blåst på ­vaccinpengar

Publicerad: 25 april 2012, 04:00

Alla kommuner har fått statsbidrag för att vaccinera flickor mot HPV. Men på många håll försvinner pengarna till annat.


Under två år har pengar strömmat till kommunerna från regeringen för att underlätta skolhälsovårdens arbete i samband med HPV-vaccinationen av flickor i årskurs 5 och 6, som börjar komma igång.

Men i flera kommuner har inte en enda krona av statsbidraget kommit skolhälsovården till del, trots att många skolsköterskor har befarat en hög arbetsbelastning under vaccinationstiden.

Helsingborg är en av de kommuner, där elevhälsan inte märkt skymten av något statsbidrag.

– Ärligt talat visste jag inte om att det fanns pengar till detta förrän jag av ren tillfällighet upptäckte det i regeringens budget förra året, säger Ann-Christine Cederquist, chef för Elevhälsan i Helsingborg.

Birgitta Forssman, ekonomichef i Helsingborgs kommun, förklarar saken med att kommunen har ett speciellt system för att fördela resurser, och att pengarna ändå nått bildningsnämnden.

– Kostnader för skolhälsovården ingår i skolpengen, berättar hon.

Vaccinationspengarna kan alltså lika gärna användas till läromedel.

– Det är horribelt, säger Torgny Öhrn, skolsköterska på Maria parkskola i Helsingborg och fortsätter:

– Vi behöver mer personal för att kunna bedriva kvalitetssäker vård. Nu kommer vi få svårt att hinna med det vi är ålagda att göra samtidigt som vaccinationen, som att ha hälsosamtal och följa upp svaga elever, säger han.

I höst ska elevhälsan utföra tusen­tals vaccinationer, då varje flicka också ska vaccineras tre gånger.

Visst kommer de att kunna följa Socialstyrelsens råd om att vara två personer vid vaccinationen, men det blir svårt, enligt Torgny Öhrn.

Och det är inte bara i Helsingborg som pengarna inte når elevhälsan.

I Surahammar kommun, där HPV-vaccinationen redan är i full gång, har skolsköterskorna inte sett röken av något statsbidrag.

– Det hade varit intressant att veta att det fanns pengar för ­detta, och jag tycker de borde kommit skolhälsovården till godo, säger skol­sköterska Helena Gustavsson Fröjd.

– Det är klart att vaccineringen innebär merarbete och vi måste köra på snabbare också med det övriga arbetet. I dag har jag till exempel bara vaccinerat, säger hon.

– Pengarna har försvunnit in i stads­kassan, bekräftar Kurt Haralds­son, chef för skola och omsorg i Surahammar.

Men han har inte heller sett något behov av att förstärka elevhälsan inför vaccinationen.

Marie Amström är verksamhetschef vid elevhälsan i Alingsås och samordnare för ett nätverk för skolsjuksköterskor i Västra Götaland. Enligt henne har vaccinationspengarna i flera av regionens kommuner försvunnit i den allmänna stads­kassan.

– På sina håll har statsbidraget gått fram, i andra kommuner är det oklart var det tagit vägen. Hos oss var det självklart att utöka elev­hälsan med extra bemanning vid vaccineringen, säger hon.

Relaterat material

SKL ryter till: Vaccinera för pengarna!

EBBA BLUME

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev