Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skolläkare varnar för screening av barnhjärtan

Publicerad: 2 mars 2005, 10:40

Om idrottsrörelsen börjar testa barns hjärtan efter den senaste tidens debatt, kan effekten bli att otestade barn inte vågar idrotta, varnar Lars Gelander, ordförande i Svenska skolläkarföreningen.


Debattens vågor har gått höga sedan tre dödsfall bland idrottande barn i Sverige på senare tid diskuterats samtidigt som European Society of Cardiology rekommenderat screening av unga idrottare för att upptäcka hjärtsjukdom. Undersökningarna borde, enligt rekommendationen, ske, från 12-14-årsålder minst vartannat år och ska innehålla bland annat ett EKG.

Riksidrottsförbundets styrelse har beslutat att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över frågan om elit- och motionsidrottare som drabbas av plötsliga hjärtproblem.

Screening av alla barn kan, enligt förbundets vice ordförande Karin Mattsson, intevara idrottsrörelsens ansvar.

Men oron hos föräldrar och idrottsföreningar gör att marknaden för hjärttester av unga växer. Och det kan i värsta fall locka fram mindre seriösa aktörer, befarar Lars Gelander, ordförande i Svenska skolläkarföreningen.

- Tyvärr kan man tänka sig att det uppstår en marknad för att tjäna pengar på att testa barn, säger Lars Gelander.

Han tycker att kardiologer ska bedöma om riskerna för hjärtfel hos barn motiverar allmän screening och att politiker på hög nivå ska fatta beslut om behovet är så stort att resurser ska prioriteras för detta. Men om sådana undersökningar ska göras, ska skolhälsovården sköta dem.

Kan innebära motsatt resultat  Om ansvaret ligger på idrottsrörelsen kan resultatet bli rakt motsatt det som folkhälsoivrare önskar sig, varnar Lars Gelander.

- Föräldrar till barn som inte är testade kan känna att de inte vågar låta barnen börja idrotta. Det skickar helt fel signaler om bara idrottande barn testas, säger han.

Idén om screening sätter också, enligt honom, fingret på ett av skolhälsovårdens problem: organisationen.

- På många håll finns inget stöd för ensamma läkare som anställts direkt av rektorerna, säger Lars Gelander.  Han pekar på Stockholm som ett gott exempel där en skolöverläkare har ett slags arbetsledaransvar i en centralorganisation som kan ta ansvar för exempelvis kompetensutveckling.

- Om barn ska screenas kan man till exempel inte ha en EKG-apparat på varje skola, och skolläkarna behöver utbildning i att läsa EKG för barn, säger Lars Gelander.

Christina Kennedy

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev