fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skönhetsoperationer kan vara beroendeframkallande

Publicerad: 18 september 2006, 11:45

Botox-operationer för att bli kvitt rynkor kan vara beroendeframkallande, enligt ny forskning.


Fyra av tio patienter som låtit injicera nervgiftet Botox (botulinumtoxin) för att bli av med icke önskvärda rynkor uppger att de har ett tvångsmässigt begär efter fler injektioner.

Forskarna, verksamma vid Derbyshire Royal Infirmary i Storbritannien, undersökte patienter vid 81 olika kliniker och jämförde patienter som genomgått Botox-operationer med patienter som valt andra, mindre invasiva, skönhetsbehandlingar, skriver BBC.

Undersökningen visar att ungefär hälften av Botox-patienterna uppgav att de saknade kontroll över det naturliga åldrandet. Lika många uppgav att de blev arga på människor som kritiserade dem för att de hade låtit sig behandlas med Botox. Lika många uppgav att de - tack vare behandlingen - inte bara såg yngre ut utan att de även kände sig yngre.

Men det som förvånade forskarna mest var att nästan hälften, 40 procent, uppgav ett tvångsmässigt motiv till varför de hade använt Botox flera gånger.

Enligt psykologen Carter Singh, som leder undersökningen, är Botox en säker substans. Beroendeframkallandet ligger i stället på det psykologiska planet, eftersom substansen förstärker välbefinnandet. Men efter cirka sex månader avtar effekten av nervgiftet och då känner många av dessa människor ett behov av flera injektioner, förklarar Carter Singh.

Studien kommer att presenteras vid ett kommande möte för medlemmar i British Association of Aesthetic Plastic Surgeons, skriver BBC.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev