Nyheter
Sköra äldre slipper sjukhus i onödan
Publicerad: 10 juni 2014, 13:25
Några medarbetare i teamet, från vänster: Marie Bladh, koordinator, Lina Hjärpe, läkare, Anna Angenius och Carina Elvin, sjuksköterskor. Foto: Pernilla Söderkvist
När Ängelholm startar mobilt akutteam för äldre är det med hjälp av den senaste tekniken. Utrustningen är komplett med akutväska och läsplatta.
Syftet med det mobila akutteamet är att äldre, sköra patienter ska slippa transport och inläggning på sjukhus i onödan och i stället få hembesök. Förebilden är projektet Ämma i Malmö som lyckats minska antalet inläggningar.
– Men teknikstödet i Ämma är inte tillräckligt bra, vi sa att vi måste ha bättre tekniskt stöd och nu har vi en komplett utrustning, säger Sergio Garay, chef för Hälsostaden i Ängelholm.
Hälsostaden är ett treårigt projekt som ska utveckla och effektivisera vård och omsorg mellan sjukhuset i Ängelholm, primärvården och delar av kommunen. Ängelholm är utsett av Region Skåne att vara en så kallad testbädd för utveckling av IT-stöd och ehälsa, enligt Sergio Garay.
Det mobila akutteamet, som startade sin verksamhet i går, består av läkare och sjuksköterskor från både kommunen och landstinget. Nästa vecka får de också tekniken: En akutväska för mätning av vitalparametrar som blodtryck, lungkapacitet och hjärtaktivitet och en läsplatta. Via plattan förs resultaten av mätningarna automatiskt över till en skärm på sjukhuset där en specialistläkare kan studera dem och även diskutera med akutteamets personal via videolänk.
– Det vi gör är ju att förbättra samarbetet mellan huvudmännen och då är tekniken viktig för att personalen ska kunna kommunicera med varandra, säger Sergio Garay.
Marie Bladh är chef för distriktssköterskorna i kommunen men just nu tjänstledig för att arbeta som koordinator i det mobila teamet. Hon har just skickat ut sitt första team på uppdrag.
– Det här är enormt positivt och betyder stora vinster, inte minst för den enskilda. Vad sjuksköterskorna som kommer ut ofta saknar är läkarstöd men nu har de ju det. Det blir rätt vård på rätt nivå.
Hon framhåller också vinsten med att en av sjuksköterskorna per team har rätt att besluta om utökad hemtjänst så att den person som är sjuk faktiskt klarar av att stanna hemma under en periods sjukdom.
Eftersom journalsystemen är olika inom landsting och kommun, står ett gemensamt system på önskelistan.
– Jag vet att de jobbar på att försöka lösa det men vi har hittat metoder att dokumentera i våra respektive system, säger Marie Bladh.
Efter en utvärdering kommer grannkommuner till Ängelholm i höst att erbjudas tjänsten med mobila akutteam.
Relaterat material
SUSANNA PAGELS