Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SKR: ”Måttfullhet” vid marknadsföring av vård

Publicerad: 16 december 2019, 12:38

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

SKR har fastslagit riktlinjer för hur hälso- och sjukvård får marknadsföras, som de rekommenderar regionerna att införa. Bland annat ska reklam för vård endast uppmuntra till vård som är medicinskt motiverad.


Ämnen i artikeln:

SKR

Bakgrunden till riktlinjerna är den diskussion som uppkommit i och med framväxten av privata vårdgivare som erbjuder digitala vårdbesök, och som har bedrivit omfattande reklamkampanjer, framför allt i storstäderna. Dessa har kritiserats hårt för att uppmuntra till onödig vårdkonsumtion som i slutändan bekostas av skattebetalarna.

Enligt riktlinjerna som styrelsen för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tagit fram ska vårdgivares marknadsföring vara saklig, korrekt och relevant. Den ska ha ”en god etisk och seriös framtoning som inte riskerar att rubba förtroendet för vårdgivaren eller för uppdragsgivande region”. Marknadsföringen ska också ”ske med måttfullhet och med stort hänsynstagande till mottagaren” och endast uppmuntra till vård som är medicinskt motiverad.

I riktlinjerna står också att vårdgivare inte får marknadsföra sina tjänster som gratis eller avgiftsfria. De får heller inte rikta sin marknadsföring till barn och ungdomar under 18 år.

– Syftet är att skapa tydliga villkor för marknadsföring och bidra till att invånare får god och relevant information om de tjänster som erbjuds, säger Marie Morell, ordförande för Sjukvårdsdelegationen, SKR, i ett pressmeddelande.

För mindre än en månad sedan fälldes Doktor.se av Reklamombudsmannens opinionsnämnd för att ha uppmuntrat följare på Instagram att ”maxa solbrännan” och söka hjälp för soleksem.

Relaterat material

”Maxad solbränna” fällde Doktor.se

Sörmland stramar upp nätläkarnas reklam

Kry pudlar om kritiserad reklam

Kry svarar om kritiserad reklam

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev