Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKR ser ökad ohälsa och sjukfrånvaro som sannolikt

Publicerad: 11 maj 2020, 13:02

Jeanette Hedberg.

Foto: Hans Alm/SKR

Alla tycks eniga om att återhämtning och vila behövs för den vårdpersonal som just nu är under hård press. Men sommarsemestern är inte den enda pusselbiten som måste på plats för att undvika ohälsa och sjukfrånvaro i vården framöver.


Ämnen i artikeln:

SKRVårdförbundet

Sommarplaneringen drar ut på tiden och det är inte självklart att vårdpersonalen kan räkna med fyra veckors sammanhängande semester i alla regioner. Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg för därför fram att arbetsgivarna bör göra en analys över vad som händer på sikt om återhämtningen för personalen uteblir.

Enligt medlems- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioners biträdande förhandlingschef Jeanette Hedberg förs diskusioner med arbetsgivarna om hur man kan jobba förebyggande för att inte hamna i ohälsa och hög sjukfrånvaro efter den akuta fasen, samtidigt som semesterplaneringen pågår.

– Många medarbetare arbetar nu under tuffa förutsättningar och gör fantastiska insatser. De behöver sin semester och måste få sin vila och återhämtning, annars finns det risk att de blir sjuka, säger Jeanette Hedberg och fortsätter:

– Det är egentligen inte en fråga om man ska ha semester, utan mer en fråga om när man ska ha semester. Det här är en kalkyl som arbetsgivarna arbetar intensivt med att lösa. Utmaningarna i år är att säkra semestrarna och samtidigt se till att det finns tillräckligt med personal för att vårda patienterna.

Läget försvåras ytterligare av pandemin som gör allt mycket mer oförutsägbart.

Enligt Jeanette Hedberg måste man på arbetsplatserna nu också fundera över hur man kan arbeta förebyggande för att inte hamna i ohälsa och hög sjukfrånvaro efter den akuta fas som nu pågår.

– Det har inte bara med semestern att göra utan hela situationen som sådan. Man jobbar under tuffa förutsättningar, läget är pressat och man kanske jobbar på annat sätt än vad man är van vid. Det finns en hög medvetenhet om att omfattande ohälsa och ökande sjukfrånvaro är ett sannolikt scenario.

Arbete pågår enligt henne både från SKR:s sida och i kommunerna och regionerna.

Företagshälsovården har förstärkts i det akuta skedet, med till exempel stödsamtal och andra åtgärder.

– Men vi tittar också längre än bara här och nu.

Det krävs enligt Jeanette Hedborg en beredskap för det som komma skall när vården går tillbaka till ett normalläge och personalen börjar reflektera över vad de faktiskt har varit med om.

– Det finns en risk för att man inte kommer att må särskilt bra då och en risk för hög sjukfrånvaro. Nu håller vi att titta på hur detta kan undvikas och ta hand om det hela på ett så bra sätt som möjligt. Det görs både i regionerna och i kommunerna och vi tittar på hur vi ska kunna stötta det på ett bra sätt.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRVårdförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev