Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKR: ”Visionen pekar ut en riktning”

Publicerad: 24 februari 2020, 12:04

Foto: Thinkstock

– Jag upplever att diskussionen om mätbarhet blir av akademisk karaktär. Det säger Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa hos SKR med anledning av kritiken mot e-hälsomålet.

Ämnen i artikeln:

SKRDigital vård

Det var förra veckan som Björn Ekman, docent i hälsoekonomi i en intervju med Dagens Medicin kritiserade regeringens och Sveriges Kommuner och Regioners strategi vision E-hälsa 2025 och målet att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter år 2025.

– För det första går det inte att mäta på ett vettigt sätt. För det andra säger det ingenting om vi i Sverige är bra om resten av världen är dålig, sade Björn Ekman då.

Patrik Sundström bemöter kritiken med att visionen pekar ut en långsiktig ambitionsnivå och en tydlig inriktning för hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens digitalisering.

– Digitalisering är en lagsport och visionen är samverkansplattformen för alla aktörer. En nationell kraftsamling och gemensam ambitionshöjning för att öka takten i förnyelsearbetet är vad de handlar om.

Björn Ekman pekar i intervjun också på att det finns både ekonomiska och säkerhetsmässiga risker med digitaliseringen.

– Diskussionen om säkerhet är helt central och därför pekar vi ut trygg och säker informationshantering som ett av inriktningsmålen i strategin. Ska vi bli bäst på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter behöver vi även vara bäst på att hantera dess risker och utmaningar, säger Patrik Sundström.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev