Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skräddarsydd behandling kräver ny kostsam utrustning

Publicerad: 21 mars 2013, 08:26

Fler sjukhus ska investera i dyr utrustning, onkologerna måste bli flinkare med läkemedlen och kirurgerna med remisserna.


Gudrun Lindmark, adjungerad professor i kirurgi och överläkare vid Helsingborgs lasarett, tycker att förslaget till nya riktlinjer innehåller många viktiga punkter. En del av dem blir dyra. Exempelvis ska patienter med cancer spridd till andra organ undersökas med så kallad positronemissionstomografi och datortomografi (PET-DT) inför eventuell operation – en undersökning som kostar cirka 15 000 kronor per patient.

– Den är viktig för att kunna skräddarsy rätt behandling men också för att inte utsätta personer för kirurgi i onödan, säger Gudrun Lindmark.

När fler undersöks med PET-DT kommer också antalet upptäckta oväntade åkommor att öka. Gudrum Lindmark välkomnar därför de skärpta kraven på att patienterna ska bedömas i multidisciplinär konferens.

– Det är en viktig sak både före och efter undersökning. Det blir ett bättre ställningstagande även för bifynden, säger hon.

Hon tillägger att nyttan med multidisciplinär konferens blir stor också för patienterna med meta­staser i exempelvis lever, lunga och bukhinna. De ska noga utredas, och opereras när så bedöms rimligt.

– Det är mycket högre krav än tidigare, säger Gudrun Lindmark.

Hon betonar också att titthåls­kirurgi vid tarmcancer likställs med öppen kirurgi.

– Vi är många centra som satsar på laparoskopisk kirurgi och det kräver en del resurser och uppträning. Å andra sidan ger det kortare sjukskrivning och kortare vårdtid för patienten.

En annan viktig punkt i riktlinjerna är cytostatikabehandling inom åtta veckor efter operation för många av patienterna.

– Det är vi glada för. Det kommer att ställa ökade krav på kirurgerna att remittera tidigt och på onkologerna att starta tilläggsbehandlingen så snart som patienten har återhämtat sig efter operation, säger Gudrun Lindmark.

Relaterat material

Stopp för överbehandling av män

Tufft för vården att leva upp till nya riktlinjer 

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev