Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skrev bok där du får klura ut patientfall

Publicerad: 7 oktober 2016, 12:00

Under flera års tid publicerade han patientfall på intranätet i undervisningssyfte. Nu har den pensionerade småländske läkaren Per Malm samlat dem i en bok för läsaren att lista ut.


Ett fall i boken handlar om en äldre dam som hade nedsatt hörsel på ena örat. Andra läkare hade sagt att det fick man räkna med i hennes ålder och ingen hade sett något när de tittat. Efter mycket bokstavligt grävande fick Per Malm fram en massiv, guldglimrande vaxpropp. Men hur hade den kunnat komma till, varför såg den så konstig ut, och varför hade ingen sett den tidigare?

Boken ”Mina patientfall” är en sorts ”Dr House-historia” med 40 problemställningar och 40 lösningar.

– Det är tänkt att man ska kunna räkna ut det här, även om man inte är speciellt medicinskt kunnig. Och så är det i regel en liten twist så att det ska bli roligt att läsa, säger Per Malm.

Ungefär tio av patientfallen kräver medicinsk utbildning, men eftersom alla figurerat i undervisning för läkare ska även de övriga fallen kunna erbjuda lite klurande för doktorer.

– Det är två publiker jag riktar mig emot. Det är ju all sjukvårdspersonal. Men sedan har alla mina kompisar, som inte är läkare, varit sjuka och de är ju experter på sjukvård och de läser detta med glädje, säger han och skrattar.

Per Malm är pensionerad distriktsläkare. Under 25 år arbetade han i en sjukstuga i Gislaved och därefter 15 år på vårdcentral i Gnosjö. Sedan skulle han egentligen gå i pension, men blev i stället medicinskt sakkunnig för primärvården på landstingets kansli.

Under flera år arbetade han med ett kunskapsstöd i Jönköpings län. Emellanåt var det lite tråkigt, så på fritiden började han samla anonymiserade patientfall från sin egen 40-åriga karriär och publicerade dem sedan på intranätet i syfte att utbilda personal, främst distrikts-, AT- och ST-läkare.

– När jag slutade jobba så lyfte jag bort det från nätet och gjorde en bok av det. Delvis för att det visade sig att det inte bara var doktorer som tyckte det var roligt. Många som inte hade direkt sjukhusanknytning tyckte det var kul att läsa.

Har du fått blodad tand och vill skriva mer nu?

– Vi får se vad som händer. Intresset har varit större än jag trott. Så det kanske är en ny bransch för mig. Det finns i så fall två möjligheter: Det ena är en bok för vårdpersonal med huvudsyfte att utbilda, eller så skriver man sina memoarer.

Så hur var det då med den mystiska vaxproppen? Låt oss bara säga att damen hade förlorat ett örhänge. Fem år tidigare.

Golf vid Nissan

Ålder: 70

Bor: I villa på landet i Nissafors Bruk i Gnosjö med fru och två katter, 100 meter från Nissan.

Familj: Hustru, tre barn, sex barnbarn.

Hobby: Golf (har en bana invid knuten), snickrar och målar. Har till exempel byggt ett orangeri.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev