Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skrev undersökningssvar – men hade ingen patient

Publicerad: 19 mars 2013, 08:43

En biomedicinsk analytiker skrev och signerade ett svar på en undersökning som aldrig hade utförts.


Att en patient, trots kallelse, uteblir från en undersökning är nog inte helt ovanligt. Men att en patient som uteblir från en undersökning trots det först registreras i receptionen och sedan får ett signerat provsvar på posten hör nog till ovanligheterna.

Men det var precis det som hände vid ett privat fysiologlaboratorium i Stockholm.

Patienten som skulle genomgå en undersökning av sin bukaorta (stora kroppspulsådern) uteblev men registrerades trots det i receptionen på mottagningen. Dagen efter uppmärksammade den biomedicinska analytikern som skulle ha utfört undersökningen att det saknades ett signerat undersökningssvar från undersökningen, den som alltså inte var gjord.

Den biomedicinska analytikern skrev då i det förtryckta formuläret att patienten hade haft måttet 19 millimeter, vilket är ett medelvärde, och signerade det. Svaret skickades sedan till patienten som kontaktade mottagningen och meddelade att någon undersökning aldrig hade utförts.

Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen enligt lex Maria och utreddes även internt. I den interna utredningen förklarar den biomedicinska analytikern att hen trodde att det undersökningssvar som signerades tillhörde en annan patient som hade haft måttet 18 eller 19 millimeter. Någon kontroll i journalsystemet om undersökningen var utförd gjordes inte heller.

Den biomedicinska analytikern blev i samband med händelsen fråntagen sin behörighet att genomföra bukaortascreeningar och alla undersökningar gjorda den aktuella dagen eftergranskades.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev