Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skrivande vårdkollegor lästipsar

Publicerad: 11 juli 2014, 14:16

Elias Palm

Foto: André de Loisted

Författare som arbetar inom vården eller tidigare arbetat inom vården rekommenderar böcker för skön sommarläsning.


1. Varför skriver du?

2. När skriver du?

3. Nämn en bok eller författare som inspirerat dig, som du vill tipsa om.

Elias Palm, rättsläkare i Lund har gett ut tre  deckare, Corpus delicti, Causa mortis och Memento mori där rättsläkaren  Ella Andersson har huvudrollen.

1. – Jag skriver för att det är så förbaskat kul. Jag har nog alltid  haft en kärlek till det skrivna ordet. I mitt arbete som rättsläkare  förväntas jag väga varje ord på guldvåg och jag lägger stor vikt vid att  formulera mig på ett sätt som inte ska missförstås. Men särdeles  fantasifullt blir det sällan. Som författare tillåts jag sväva ut och  det är bara min fantasi som begränsar mig.

2. – Eftersom jag arbetar deltid numera, så behöver jag inte bara skriva på kvällar och helger.

3. – Jonas Gardell. Han skriver så att det går rakt in i hjärtat. Jag hoppas att jag en dag också ska kunna uttrycka mig så.

Anna Jansson, sjuksköterska i Örebro som efter 40 böcker nu är författare och föreläsare på heltid. Förutom kriminalromanerna om Maria Wern har hon skrivit ett tjugotal barnböcker samt läroböcker i vårdetik.

1. – När jag skriver kriminalromaner, barnböcker eller om etik är det samma frågor jag lyfter. Det handlar om rätt och fel, ont och gott och vad det är som driver en människa. Det är relationer som är i fokus – inte våldet i sig. Lusten att berätta föddes i min barndom. Vi hade inte tv, men gammelmormor och pappa var goda berättare och de lyssnade på mig när jag hittade på egna berättelser vid brasan och mamma läste ofantligt mycket för oss.

2. – Bäst skriver jag direkt när jag vaknar. En optimal skrivdag får jag sitta i nattsärken med en balja kaffe och jobba tills familjen kommer hem.

3. – Aprilhäxan av Majgull Axelsson borde vara obligatorisk på alla vårdutbildningar. Ingen bok har på ett så insiktsfullt och gripande sätt beskrivit patientrollen inifrån.

– Jag fick en gång ett tips av Sara Lidman som sa att ”om du vill veta om en bok är läsvärd så ska du ta tre tumgrepp och läsa några sidor. Om du dras in i berättelsen kan författaren gestalta”.

Jonas Moström, husläkare på S:t Eriks vårdcentral i Stockholm, har skrivit åtta kriminalromaner, senast Storsjöodjuret där läkaren Erik Jensen och kommissarien Johan Axberg löser en mordgåta tillsammans på temat främlingsfientlighet.

1. – Skrivandet är ett sätt att bearbeta det jag upplever som läkare. Jag träffar uppemot tjugo patienter per dag och det finns sällan tid för reflektion. Att umgås med mina romankaraktärer ger den möjligheten. Jag tror att sjukvårdspersonal är bra på att se människor, och det är en viktig egenskap hos författare.

2. – Jag skriver helst ett par timmar varje förmiddag, vardag som helg. Jag arbetar 60 procent på vårdcentralen och mår bäst när dagarna delas lika mellan sysslorna. Av praktiska skäl är jag ofta heldagar på mottagningen eftersom det är viktigt för mig att känna att jag är en del av verksamheten.

3. – Den bästa deckare jag läst är Patient 67/Shutter Island av Dennis Lehane.

Eva Ludvigsen, biomedicinare och marknadsansvarig på biotechföretaget Mercodia, Uppsala. Har sedan 2013 gett ut två romaner, Lova och Här och nu, samt en novellsamling.

1. – Jag behövde en personlig utmaning och något nytt att göra, vid sidan av jobb och familj. Efter en skrivarkurs blev jag fast. Min fantasi kokar över och jag har en lust att utforska folks tankar och handlingar utan att själv genomföra dem. Att skriva är ett sätt att resa i tid och rum och därmed utveckla sig själv och sitt liv.

2. – Det finns massor av tidstjuvar som man kan utnyttja om man har laptopen med sig. Det kan vara på flygplatser eller som nu när jag sitter och väntar på ett möte på ett sjukhus i Oslo.

3. – Dag Öhrlunds Skriv din bok och sälj, är en handbok i författarskap som gav mig en spark framåt. Stephen Kings självbiografi Att skriva har också betytt mycket.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev