Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skrivaren är doktorns nya högra hand

Publicerad: 29 januari 2014, 15:03

Med en skrivare vid sin sida slipper läkaren anteckna eller diktera

Foto: Photos.com

Utan fanfarer eller planering har det dykt upp en ny yrkesgrupp på hundratals sjukvårdskliniker i USA: Det är ”skrivare”, på engelska kallade scribes.


Med en skrivare i sitt sällskap blir läkaren fri att ge patienten sin fulla uppmärksamhet under undersökningar och samtal, tycker läkarna som intervjuas i tidningen New York Times. Skrivaren, eller assistenten, finns med vid alla patientmöten och noterar i sin laptop vad som sägs och görs.

Yrkesgruppen har ökat snabbt de senaste åren och beräknas bestå av runt 10 000 personer, enligt uppgifter till New York Times. Skrivarnas utbildning uppges vara två–tre veckor och sker på företagen de hyrs genom.

Även i USA talar läkarna vanligtvis in uppgifter från besöket som senare skrivs ut av en läkarsekreterare. Men med en skrivare vid sin sida blir jobbet gjort direkt, framhålls det i artikeln.

Särskilt välbetalda är inte skrivarna, de uppges tjäna mellan 8 och 16 dollar i timmen (50-100 kronor), vilket ger en årslön en bra bit under en amerikansk genomsnittslön. Men företagen som hyr ut dem tar närmare det dubbla av uppdragsgivaren. Så för amerikanska läkare kan det löna sig – med en skrivare vid sin sida kan läkarna ta emot upp till fyra patienter mer per dag, enligt artikeln.

Skulle det här kunna vara något för svenska läkare?  Michael Alvarsson, endokrinolog på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, tycker att idén låter intressant.

– Det skulle vara som att ha en mänsklig diktafon, alltså?! Ja, det är en idé man inte kan såga direkt. Den kan man fundera på och skulle kunna anpassa till svenska förhållanden. Vi har extremt dåligt med läkarsekreterare just nu så det skulle ju bli en avlastning, säger han utan att ha fått någon tid att fundera på idén.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev