Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skumma nätapotek lockar

Publicerad: 16 mars 2016, 11:17

Okänd symbol för många.

Foto: Läkemedelsverket

Fyra av tio svenskar tycker att det är okej att handla receptbelagda läkemedel på nätet utan recept. Drygt en av tio har redan gjort det.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Undersökningar som Läkemedelsverket gjort visar också att blott tre av tio svenskar känner igen den nationella apotekssymbolen som garanterar säker läkemedelsförsäljning på nätet. Det betyder att sju av tio inte gör det.

Det berättade myndighetens enhetschef Per-Åke Sandvold när han i går, tisdag, talade om den illegala internethandeln med läkemedel på Läkemedelsriksdagen.

– Man kan fråga sig vilka det är som säljer läkemedel utan recept. En annan fråga som man kan ställa sig är var de får tag i de här läkemedlen, sade han.

För några år sedan tittade Läkemedelsverket på svenskarnas beteende när det gäller just läkemedel på nätet.

– Vi hittade då flera hundratusen sökningar som allmänheten gjort. De innebär inte att de köpte de här läkemedlen, men de var ute och letade, sade Per-Åke Sandvold.

Många sökningar gällde narkotikaklassade preparat som sömntabletter, antidepressiva, smärtstillande och lugnande. Men även potensläkemedel, diabetespreparat och antibiotika var populärt.

Att navigera rätt i den internationella läkemedelsdjungeln på nätet är inte lätt. Sajterna ser ofta ganska förtroendegivande ut med vita rockar och svensk text, enligt Per-Åke Sandvold. Samtidigt finns det undersökningar som säger att 96 procent av alla sajter som hanterar läkemedel gör det på ett icke acceptabelt sätt.

– Det som är skrämmande är att 96 procent kan tillåta sig att expediera utan recept, sade Per-Åke Sandvold.

Orsaken till att en person väljer att handla läkemedel på nätet skiftar. Till skillnad från vad somliga kanske tror, är priset inte alltid avgörande. Det finns till exempel potensläkemedel som är dyrare på nätet än i fysiska apotek i Sverige. Däremot spelar tillgängligheten en stor roll. Nätapoteken har alltid öppet samtidigt som det är enkelt att klicka hem tabletter via datorn från sitt eget hem.

Det finns också personer som inte vill ha kontakt med läkare eller fysiska apotek, och av den anledningen föredrar nätet.

– Man vill vara anonym och det kan bero på olika saker. Det är inte alltid så självklart att man vill gå och berätta hur många sexuella partners man haft eller liknande för att få antibiotika. Men det kan också vara missbruk eller överkonsumtion av läkemedel, sade Per-Åke Sandvold.

En faktor som driver på näthandeln är självdiagnostiken. För 20 år sedan gick den som var sjuk till läkaren, fick en diagnos och gick sedan till apoteket och hämtade ut sina recept. Så fungerar det inte riktigt i dag, enligt Per-Åke Sandvold.

– Man shoppar runt, man tittar, man har lite symtom och ställer en diagnos. Det behöver inte vara rätt diagnos, men man gör ett val och medicinerar utifrån en dosering som man kan ifrågasätta, sade han.

Det finns dock en risk med att handla från obskyra sajter. Läkemedelsverkets kontroller visar att det säljs spetsade kosttillskott, preparat utan aktiv substans och förfalskade läkemedel på nätet.

– Ibland har man inte bara en substans utan flera, fast man bara deklarerar för en. Vi har också hittat bakterier i injektionsflaskor som ska vara sterila. Det gör att man kan ifrågasätta hur man kan vara säker på vad man verkligen får, sade Per-Åke Sandvold.

En del av det som köps via nätet fastnar i tullen, särskilt dopningspreparat och narkotiska läkemedel. Tullen tog förra året över 2,5 miljoner tabletter i beslag. Siffran kunde förmodligen ha varit högre om tullen fick ta försändelser som skickats inom EU.

– Tyvärr får tullen inte agera inom EU. Vi vill gärna se en lagändring så att tullen får möjlighet att ta försändelser som gäller läkemedel i beslag, sa Per-Åke Sanvold.

Relaterat material

Näthandeln med antibiotika under luppen

Stark framtidstro för fysiska apotek

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev