Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skyddande film hjälper bakterier att starta infektion i urinvägarna

Publicerad: 26 oktober 2006, 07:58

Bakterier som orsakar urinvägsinfektioner har förmåga att kapsla in sig i så kallade biofilmer, visar en studie från Karolinska institutet. Det kan vara en förklaring till varför vissa individer får återkommande infektioner.


I sin naturliga miljö uppträder bakterier sällan som enstaka mikroorganismer. I stället lever de i organiserade samhällen, så kallade biofilmer, omgivna av ett nätverk av skyddande proteiner och polysackarider. Därigenom skyddas bakterierna mot mekanisk påverkan och kan bland annat samsas bättre om näringsämnen.

Ny forskning vid Karolinska institutet i Solna, KI , pekar nu på att förmågan att skapa biofilm kan vara en kritisk egenskap hos de E coli-bakterier som ger upphov till urinvägsinfektioner.

– När vi isolerar bakterier som orsakat urinvägsinfektioner hos barn och kvinnor och odlar dem i provrör, bildar dessa bakterier biofilmer i större utsträckning jämfört med E coli-bakterier från tarmen som inte orsakar sjukdom, säger barnläkaren och forskaren Milan Chromek.

Han har nyligen presenterat de aktuella fynden i en doktorsavhandling vid institutionen för mikrobiologi, tumörbiologi och cellbiologi på KI .

Hans forskning pekar på att E coli-bakteriernas biofilm kan ha flera olika funktioner vid urinvägsinfektion. Bland annat har Milan Chromek visat att en viktig komponent i biofilmen, ett så kallat fimbrieprotein som sticker ut som krulligt hår på utsidan av bakterierna, spelar en viktig roll när bakterierna ska haka fast på de epitelceller som kantar insidan av urinvägarna.

Han har också funnit att cellulosa, som är en annan viktig komponent i biofilmen, tycks dämpa kroppens immunsvar genom att minska epitelcellernas förmåga att frisätta signalämnet interleukin-8, som stimulerar immunceller att bege sig till urinvägarna för att bekämpa infektionen.

Tidigare har Milan Chromek och hans forskarkollegor för första gången kunnat beskriva hur epitelcellerna i urinvägarna utsöndrar den antibakteriella peptiden LL -37, som spelar en central roll i det medfödda immunförsvaret mot urinvägsinfektioner, se Dagens Medicin nr 48/05.

– Vi ser nu att cellulosa och fimbrieproteinerna gör bakterierna tåligare mot LL -37. Samtidigt ser vi också att mycket låga koncentrationer av den antimikrobiella peptiden som finns i urin hos friska individer hämmar förmågan hos bakterierna att bilda biofilm, säger Milan Chromek.

– Våra resultat pekar alltså på att E coli-bakterier kan undkomma immunförsvaret genom att skydda sig i en biofilm. De pekar också på att immunförsvaret skyddar urinvägarna genom att minska möjligheterna hos E coli-bakterier att bilda biofilm.

De aktuella experimenten har hittills gjorts i provrör. Men Milan Chromek och hans kollegor går nu vidare och studerar om E coli-bakterier även kan bilda biofilm inuti urinvägarna hos patienter.

– Vi vill också undersöka en teori om att E coli-bakteriernas förmåga att bilda biofilm kan vara en förklaring till varför vissa kvinnor drabbas av återkommande urinvägsinfektioner. Kanske kan det vara så bakterierna periodvis ligger "sovande" i skydd av biofilmen för att sedan under vissa omständigheter börja föröka sig, vilket i sin tur ger upphov till en klinisk infektion, säger Milan Chromek.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev