lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skyddsombud kräver åtgärder efter smitta

Publicerad: 9 oktober 2012, 14:27

Akademiska sjukhuset brast i rutinerna när tio anställda smittades av tuberkulos 2010, enligt en anmälan. Nu vill skyddsombudet tvinga sjukhuset att ta till åtgärder.


Tio anställda smittades när två patienter med tuberkulos vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala år 2010. Men enligt en anmälan som Upplands allmänna läkarförening har gjort till Arbetsmiljöverket har bara två av dem anmält smittan som arbetsskada.

Nu vill föreningen att Arbetsmiljöverket ska hota sjukhuset med vite för att förhindra att det händer igen.

Arbetsgivaren har påbörjat visst arbete, men det är inte avslutat och jag är inte alls nöjd , skriver anmälaren Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för Saco, i anmälan.

Enligt ett brev som huvudskyddsombudet skickade till landstingdirektören och sjukhusdirektören 2011 fanns det till exempel brister i informationen från landstingsledningen och sjukhusledningen till skyddsombuden.

Informationsmöten ställdes in och informationen nådde inte nått de rätta instanserna, som till exempel landstingets övergripande skyddskommitté.

Det verkade dessutom oklart om timanställda och studenter hade testats.

Risken för att personalen ska drabbas av tbc har inte minskat , står det i anmälan till Arbetsmiljöverket som är daterat 1 oktober i år.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev