Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skyddsombud på Sahlgrenska ryter ifrån

Publicerad: 13 mars 2013, 09:32

Fyra fackförbund vid Sahlgrenska i Göteborg kopplar in Arbetsmiljöverket efter kraftiga överbeläggningar inom medicin/geriatrik och akuten.


Det är Sahlgrenska universitetssjukhusets huvudskyddsombud från Saco, Vision, Vårdförbundet och Kommunal som nu vill engagera Arbetsmiljöverket i kampen för arbetsvillkoren inom verksamhetsområdet.

I ett brev kräver de sin verksamhetschef på en rad åtgärder med hänvisning till paragrafer i arbetsmiljölagen: fler vårdplatser ska öppnas så att överbeläggningen upphör, det ska finnas 80 centimeter att jobba på vid sängarnas långsidor, anställda ska kunna ta sina raster och utrustningen ska motsvara behovet.

Detaljerat beskriver brevskrivarna hur överbeläggningen sett ut under en rad dagar i början av mars. Toppen var den 5 mars, med 42 överbeläggningar.

Stor mängd mer- och övertid bidrar till känslan hos de anställda att de aldrig är lediga på sin fritid, beskriver skyddsombuden.  [M]an vet inte när man kommer att få ett samtal och bli ombedd att komma in och arbeta. Detta har lett till en stor etisk stress , skriver de.

De tillägger även att tillbud och avvikelser inte hinner dokumenteras som de ska, och att medarbetare är oroliga för att inte få semester i sommar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev