Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skyddsombud varnar för farliga bårar

Publicerad: 20 december 2011, 13:42

Dagligen transporteras patienter till akutmottagningen i Lund på farliga bårar. Det uppger två skyddsombud i en anmälan.


I upphandlingen av patienttransporter förutsattes det att patienterna skulle kunna lägga sig på bårarna och kliva av dem på egen hand. Men så ser det inte ut i verkligheten, enligt två skyddsombud vid Skånes universitetssjukhus i Lund. I stället får personalen ofta  lyfta, dra, slita och även bära av patienten .

De bårar som används av Skånetrafikens sjukresor uppges ha brister. De saknar låsbara hjul och är inte höj- eller sänkbara. Problemet hade kunnat åtgärdas med hjälp av ett separat underrede och en särskild släde. Men i upphandlingen preciserades inte detta. Därför finns ingen släde i bilarna, vilket gör att inte heller underredet kan användas.

Skyddsombuden ser stora risker för att båren kan rulla iväg och att patienterna kan få allvarliga fallskador. I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver de också att personalen kan få skador på grund av en felaktig fysisk belastning. De begär nu att sjukhuset vidtar åtgärder.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev