Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skyddsstopp på Östra sjukhuset i Göteborg

Publicerad: 2 april 2020, 11:54

Arkivbild på provtagningstält utanför Östra sjukhuset.

Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

UPPDATERAD Fackförbundet Kommunal har utlyst skyddsstopp på en epidemiavdelning på Östra sjukhuset, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. På avdelningen finns patienter som väntar på svar om huruvida de är smittade av det nya coronaviruset eller inte.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetDet nya coronaviruset

Enligt Christine Martilla, Kommunals ordförande på sjukhuset, beror åtgärden på att sjukhuset inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning som vid risk för droppsmitta är visir, skyddsglasögon och munskydd.

– Vår arbetsgivare säger att vi kan välja att använda heltäckande visir, eller vätskeavisande skydd och glasögon. Skyddsglasögon finns inte att tillgå. Och visiren återanvänds efter att ha desinficerats. Det vi tycker är viktigast är att det finns munskydd, säger Christine Martilla.

Skyddstoppet kommer att läggas på vissa arbetsmoment såsom hjälp med matning, provtagning, sängvändning, blöjbyte och vid toalett.

– Risken för exponering av smitta vid dessa arbetsmoment är stor, och personalen känner sig otrygg och mår väldigt dåligt när de inte har tillräcklig skyddsutrustning, säger Christine Martilla och fortsätter:

– Vi kräver att att arbetsgivaren ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Västra Götalandsregionen uppdaterade nyligen rutinerna för skyddsutrustning som enligt uppgift från regionen ska vara desamma som Folkhälsomyndighetens.

I de uppdaterade rutinerna står det att visir som täcker hela ansiktet ska användas, eller vätskeavvisande munskydd tillsammans med skydd för ögonen, till exempel skyddsglasögon. Visir som inte skyddar för stänk mot munnen kombineras med vätskeavvisande munskydd.

Skyddsstoppet började gälla klockan 13 på torsdagen och blåstes sedan av vid 19 på kvällen, enligt uppgifter från Maria Taranger, verksamhetschef för medicin, geriatrik och akut på Östra sjukhuset. Hon uppger för Dagens Medicin att detta skett efter att hon informerat personalen om att regionens rutiner är desamma som Folkhälsomyndighetens.

MALIN WERNSTRÖM, TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev