Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skyttars öron skyddades av antioxidant

Publicerad: 30 november 2005, 18:20

RIKSSTÄMMAN. Antioxidanter kan skydda mot temporär hörselnedsättning vid skytteövningar. Det visar en pilotstudie vid Karolinska institutet som presenterades i dag på Riksstämman i Älvsjö


.  Höga ljud och buller tros öka bildningen av fria radikaler i öronen, vilket i sin tur tros ha betydelse för uppkomsten av hörselskador. I olika experimentella modeller för hörselskada i djurförsök har forskare sett skyddande effekter av C-vitamin och andra antioxidanter, vilka neutraliserar fria radikaler.

I en studie som presenterades i dag på Riksstämman visar civilingenjören Ann-Cathrine Lindblad att det antioxidativa ämnet acetylcystein kan skydda mot temporär hörselnedsättning efter skytteöväning. Det är första gången som effekter av antioxidanter har setts även på människor.

Tillsammans med medarbarbetare vid enheten för teknisk och experimentell audiologi, Karolinska institutet i Solna, undersökte Ann-Cathrine Lindblad hörselpåverkan på personer som stått bredvid en kulspruta som avlossade två salvor lös ammuniation.

Studiedeltagarna, som alla bar hörselskydd, fick först "lyssna" på en serie utan att ta någon antioxidant. Vid ett senare tillfälle genomgick de samma procedur med skillnaden att de strax efter försöket fick svälja 400 mg acetylcystein, som normalt används som slemlösande läkemedel. Före och efter övningarna undersökte forskarna deltagarnas hörselfunktion.

- Efter att deltagarna tagit acetylcystein såg vi bland annat små men signifikanta effekter på tröskelnivåer för att uppfatta mycket korta toner i fluktuerande brus. Vi menar att resultaten är lovande. Men samtidigt var studien liten, och resultaten behöver följas upp i större studier, säger Ann-Cathrine Lindblad.

Hon påpekar att det i nuläget inte går att rekommendera antioxidanter som skydd mot hörselskador och att det finns flera frågor kvar att lösa, som till exempel vilken effekt antioxidanter eventuellt kan ha på långvarig hörselnedsättning.   Några svar hoppas Ann-Cathrine Lindblad och kollegor få i en större studie som de snart ska starta och som delvis är finansierad av amerikanska NIH.

- Bland annat kommer vi att försöka undersöka optimial sammansättning av antioxidanter, vilka doser man ska använda och när man ska ta dem, säger hon.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev