Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Slaget om Dorotea

Publicerad: 6 september 2013, 11:03

Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

På söndag röstar Västerbotten om inlandssjukvården. Det är första gången ett svenskt landsting går till folkomröstning. Dagens Medicin besökte sjukstugan där allt började.


Utanför sjukstugan i Dorotea står en vakt i papp. En symbol för den ockupation som har pågått sedan i februari förra året. Då försvann de fyra akutvårdsplatserna i Dorotea efter ett beslut av den politiska majoriteten i landstinget som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Besparingsbeslutet innebar också att ambulansen i Åsele drogs in och ersattes med en akutbil. På söndag ska landstingsinvånarna ta ställning till om den besparingsplanen ska bestå eller rivas upp.

När beskedet om att akutplatserna skulle försvinna kom i början av 2012 var det en chock för personalen på sjukstugan.

– Först två veckor före beslutet fick vi information. Vi blev förda bakom ljuset, säger distriktssköterskan Anita Rönnholm-Mårtensson.

Det är lunchtid i sjukstugans personalrum. Det ligger inne på den akutvårdsavdelning som i övrigt har legat tom och öde i ett och ett halvt år. Alla de anställda som slår sig ner med sina lunchlådor är upprörda över hur beslutet drevs igenom. Någon berättar att dåvarande landstingsdirektören Jonas Rastad var där strax före beskedet. Han berömde verksamheten utan att yppa ett ord om de planer som smiddes på landstingshuset i Umeå.

Alla runt lunchbordet är eniga om att Dorotea behöver akutvårdsplatser.

Argumenten haglar mellan tuggorna.

– Vården ska vara jämlik och likvärdig för alla. Det ska inte bero på var du bor, säger ST-läkaren Sara Backlund och fortsätter:

– Det borde finnas nationella riktlinjer som slår fast en miniminivå för akutsjukvården med regler om utryckningstider och tillgång till akutvårdsplatser.

Sedan nedläggningen av akutvårdsplatserna och läkarjouren i Doro­tea har invånarna varit hänvisade till Åsele, Vilhelmina eller Lycksele för vård efter kontorstid. Från centrala Dorotea är det fem mil till Åsele som ligger närmast. Men för vissa kommuninvånare är det mer än tre gånger så långt. Från de mest avlägsna delarna av Dorotea kommun är det 17 mil till Åsele.

När beslutet om att lägga ner akutvårdsplatserna fattades bildades Doroteaupproret. Det är på grund av dess insamling av 24 801 namn som folkomröstningen på söndag hålls. När akutplatserna försvann inledde Doroteaupproret också sin ockupation av sjukstugan. Sedan dess har det funnits ockupanter på plats i entréhallen dygnet runt. Hundratals engagerade skriver upp sig på listor och turas om att ta pass. I ett hörn av rummet står tre uppblåsbara sängar. Minst två ockupanter sover i entréhallen varje natt. Flera nätter har ockupanterna fått besök av akut sjuka personer som tagit sig till sjukstugan för att få vård. Invånare som missat eller glömt bort att sjukstugan inte längre erbjuder vård dygnet runt.

– Vi har fått hjälpa dem att ringa efter läkare eller ambulans, berättar Margareta Dahlqvist, som har tillbringat många timmar i sjukstugan sedan ockupationen inleddes.

Den torsdagseftermiddag då Dagens Medicin kommer till Dorotea finns fyra ockupanter på plats. De förklarar engagerat varför de tycker att det är orimligt att vissa kommuninvånare ska behöva åka 17 mil för att få sjukvård efter kontorstid.

– Tänk om du får en hjärtinfarkt i Stockholm och åker in till sjukhuset. Men när du kommer dit så säger de att klockan tyvärr är efter fem och att du får åka till Gävle i stället. Det vore otänkbart. Men det är precis så det är i Dorotea, säger Ingeborg Forsmark, pensionerad lärare.

Ockupanterna berättar om det fina bemötandet från personalen på sjukstugan. De har känt sig välkomna från dag ett. Och personalen uppskattar att de är där. Alla vi pratar med runt lunchbordet i personalrummet berömmer ockupanterna för deras engagemang. Ingen störs av deras ständiga närvaro i entré­hallen.

– Vi vill ju samma sak som de. Och det är ju våra familjer, släktingar och bekanta som sitter därute, säger Anita Rönnholm-Mårtensson.

En av de verkliga veteranerna på sjukstugan i Dorotea är Aina Kristoffersson. Hon är barnmorska och har jobbat på sjukstugan i över 30 år. När hon började jobba 1982 fanns det flera vårdavdelningar med både akutvård och långvård. Sedan akutvårdsavdelningen stängde förra året återstår bara den vanliga vårdcentralen, öppen på dagtid. Den största delen av huset står helt tom. Inför folkomröstningen på söndag har hon ändå hopp om att akutvårdsavdelningen ska fyllas med liv igen.

Men det är i de folkrika områdena längs kusten som folkomröstningen avgörs.

– Jag hoppas att det ska lyckas och att det blir ett ja. Men jag är lite skeptisk till om de ute vid kusten verkligen bryr sig om lilla Dorotea. Jag vet inte om de förstår vad det här betyder för oss, säger Aina Kristoffersson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev