Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Slagsmål kan ha utvecklat mansansikte

Publicerad: 10 juni 2014, 06:45

Rekonstruktion av ansikte: John Gurche.

Foto: Tim Evanson

Rejäla smockor mot ansiktet. Det kan vara förklaringen till att mäns ansikten ser ut som de gör.


Två forskare vid University of Utah, biologen David Carrier och läkaren Michael Morgan har tittat närmare på utvecklingen hos ansikten på några av våra förfäder: homininer från släktet Australopithecus. Deras slutsatser publicerades i Biological Reviews.

Och svaret blir ett inlägg i den flerhundraåriga debatten kring hur våldsamt människans ursprung var. Enligt forskarna utvecklades homininernas ansikten för att bättre tåla slagsmål. De blev robusta, kanske för att skydda mot skador från slag.

Tesen erbjuder en alternativ tolkning till ansiktsdragen, som länge har antagits bero på att våra förfäder åt hård och svårtuggad föda.

Och händernas proportioner och muskler ser ut att vara utvecklade för att forma en knytnäve att slå med.

– Vad vi upptäckte var att de ben som har störst risk för frakturer vid slagsmål är samma delar av skallen som uppvisade störst ökning av robusthet under homininernas utveckling, säger David Carrier i ett pressmeddelande på University of Utahs hemsida.

Det är också samma ben som uppvisar den största skillnaden mellan män och kvinnor, bland både våra förfäder och oss själva, enligt forskarna.

– Vår forskning handlar om fred. Vi vill undersöka, förstå och konfrontera mänsklighetens våldsamma och aggressiva tendenser, säger Michael Morgan i pressmeddelandet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev