Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SLE kan innebära ökad risk för cancer

Publicerad: 9 juni 2016, 13:21

Kvinnor med SLE löpte dubbelt så hög risk att drabbas av förändringar i livmoderhalsen som friska personer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

EULAR

Enligt tidigare studier kan det finnas en ökad risk för patienter med SLE att drabbas av livmoderhalscancer, men resultaten har varit tvetydiga.

En ny svensk studie som presenteras på Eular pekar nu på att det finns en kraftigt förhöjd risk för patienter med SLE.

Forskarna har med hjälp av registerdata granskat uppgifter om förekomsten av förändringar i livmoderhalsen hos drygt 4 500 patienter med SLE och jämfört det med en kontrollgrupp bestående av drygt 28 000 friska kvinnor. Risken var mer än dubbelt så hög bland dem som hade SLE. Riskökningen var större i den patientgrupp som hade behandlats med immunosuppressiva läkemedel än i den grupp som hade behandlats med läkemedel mot malaria.

Hjalmar Wadström, läkare och forskare vid Karolinska institutet och studiens huvudförfattare, säger i ett pressmeddelande att resultaten bekräftar att SLE är en riskfaktor, även efter justering för sådant som kan påverka risken.

Enligt forskarna innebär resultaten att det är särskilt viktigt patienter med SLE screenas för cancer i livmoderhalsen.

Läs abstract:

Hjalmar Wadström med flera. Rate of cervical neoplasia in systemic lupus erythematosus: a nationwide cohort-study. Presenterad på Eular 2016.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News