Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Slit mot läkemedelsfel fick guldkantad belöning

Publicerad: 22 maj 2009, 09:10

Gratulanterna stod i kö när Dagens Medicin vid en högtidlig ceremoni på Universitetssjukhuset i Lund delade ut Guldskalpellen till årets förnyare i vården. Pristagarna, apotekare Tommy Eriksson och överläkare Lydia Holmdahl, hoppas att deras projekt nu ska sprida sig från Lund och vidare över hela Europa.


Onsdagen den 13 maj fick vinnar­na av Guldskalpellen 2009 glänsa på prisutdelningen.

– Vi är grymt stolta. De ring­de från Dagens Medicin den 2 april och då trodde jag att det var ett aprilskämt, säger en glad Tommy Eriksson när han och Lydia Holmdahl tar emot diplom, blommor och en check på 25 000 kronor av Dagens Medicins avgående chefredaktör Per Gunnar Holmgren och Peter Aspelin, ordförande i Läkare­sällskapet och medlem i Guldskalpelljuryn.

Tommy Eriksson och Lydia Holmdahl arbetar båda vid Universitetssjukhuset i Lund, hon inom verksamhetsområde akutsjukvård och han på sjukhusapoteket.

Per Gunnar Holmgren berättar att idén till Guldskalpellen kom från tidningens läsare.

– Våra läsare ville ha goda exempel som en motvikt till alla dåliga som ofta lyfts fram i media.

Bakom årets pris ligger tio års hårt slit och många obetalda arbets­timmar som mynnat ut i en ny modell för läkemedelsinformation mellan dels olika vårdgivare, dels till patienten.

Projektet Läkemedelsberättelse i utskrivningsinformation, se Dagens Medicin nr 19/09, har halverat antalet läkemedelsfel som uppstår då patienter flyttas i vården. Antalet sjukvårds­besök på grund av läkemedelsfel har också halverats.

– Det känns jättestort att få Guldskalpellen och det har stor betydelse för spridningen av projektet, säger Lydia Holmdahl och passar på att lyfta fram forskargruppen som bland annat tagit fram statistik.

I gruppen ingår överläkare Peter Höglund, vårdcentralschef Patrik Midlöv och de båda apotekarna Åsa Bondesson och Anna Bergkvist.

– Det är tack vare dem som jag och Tommy har kunnat arbeta effektivt med de här frågorna och kunna visa nyttan av vårt projekt, säger Lydia Holmdahl.

Just nyttan var avgörande när årets vinnare skulle väljas ut bland de 28 nominerade som Guld­skalpell­juryn har tagit ställning till.

– Det som vi tyckte skilde ut dem var deras resultatredovisning. De har verkligen lyckats visa att förändringsarbetet har förbättrat resultatet, säger Peter Aspelin.

Han betonar att brister i läke­medels­hanteringen, särskilt när det gäller äldre, måste åtgärdas.

– Detta projekts upplägg med både information, kommunikation och utbildning har visat sig vara bra, fortsätter Peter Aspelin.

Men bra kan bli bättre. Nya kvalitetsstudier ska genomföras eftersom det trots läkemedelsberättelsen fortfarande förekommer fel. Och systemet ska datoriseras.

– Vi strävar mot en nollvision och vi är långt från målet, men vi jobbar vidare, säger Lydia Holmdahl.

Projektet står också på tur att testas inom EU som ett patientsäkerhetsprojekt.

– Vi räknar kallt med att få åka till Aten i framtiden, skämtar Lydia Holmdahl innan hon tillsammans med Tommy Eriksson ställer sig bakom checken för den obligatoriska segerbilden.

De har hittat rätta medicinen mot läkemedelsfel i vården

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev