Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SLL avbryter upphandlingen av nytt vårdinfosystem

Publicerad: 11 april 2018, 12:56

Stefan Schildt, it-direktör i Stockholms läns landsting.

Kraven i underlaget kan missförstås och måste formuleras tydligare, konstaterar Stockholms läns landsting.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

– Vi upptäckte att ett av våra krav var otydligt och kan uppfattas på två olika sätt. Eftersom man inte kan rätta i en upphandling, måste vi avbryta den. Vi justerar i underlaget och startar en ny upphandling direkt, säger Stefan Schildt, it-direktör för Stockholms läns landsting, SLL, till Dagens Medicin.

Avbrottet bedöms inte försena upphandlingen, enligt Stefan Schildt, utan tiden inom programmet omdisponeras och sådant som skulle göras senare kommer att göras nu.

– Det är en begränsad försening som inte påverkar tidplanen i slutänden. Genom att avbryta upphandlingen minskar vi risken för senare problem, säger han.

Upphandlingen av det som kallas Framtidens vårdinformationsmiljö är det största it- och digitaliseringsprojekt som Stockholms läns landsting har gjort. Ramen för investeringen är satt till 2,2 miljarder kronor, enligt beslut i landstingsfullmäktige.

I den första upphandlingen ingår framför allt ett journalsystem och ett vårdkontinuitetsstöd som gör att olika system kan kommunicera med varandra. I nästa steg upphandlas analysverktyg som möjliggör att fakta och statik även kan plockas ut ur vårdinformationssystemet men hur den upphandlingen ska se ut är inte beslutat än, enligt Stefan Schildt.

Det nya vårdinformationssystemet ska börja implementeras i landstinget 2020 och rullas ut på sjukhus och i primärvården från och med 2021, enligt planen.

Arbetet med en nytt it-system för hela vården började för flera år sedan i Stockholms läns landsting. Då hette det 3R och skedde i samarbete med Västra Götalandsregionen, VGR, och Region Skåne. Det blev sedan 2R efter att Skåne hoppat av och sedan gjorde VGR detsamma. Nu gör SLL sin egen upphandling.

Det nya vårdinformationssystemet ska vara modulärt uppbyggt så nya system kan anslutas vid behov.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev