Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SLL: Läget kräver kriskommunikation

Publicerad: 29 juni 2016, 15:15

Stockholms läns landsting, SLL, tillämpar sin kriskommunikationsplan på grund av det ansträngda läget inom neurokirurgin och bröstcancervården. Ett beslut som möter kritik.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhuset

– Det handlar om att det är bekymmer i själva vården och det är naturligtvis en situation i vården som landstinget ser allvarligt på, säger Katarina Winell, kommunikationsdirektör SLL, till Dagens Medicin.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat är operationsköerna långa både inom neurokirurgen på Karolinska universitetssjukhuset och bröstcancervården i Stockholm. Problemet inom neurokirurgin är bristen på personal, framför allt sjuksköterskor. Inom bröstcancervården minskade antalet bröstoperationer efter en omorganisation, där cancervården centrerades till tre cancercentra som i sin tur anklagas för att inte leva upp till avtalen.

– På ett väldigt övergripande plan så är det självklart för mig att vi kan se ett ansträngt läge i båda vårdtyperna, det är både inom neurokirurgin och bröstcancervården som vi ser ett mycket ansträngt läge för patienterna, säger Katarina Winell.

Beslutet om att tillämpa kriskommunikationsplanen möter kritik i Svenska Dagbladet, SvD, i dag. En anonym medarbetare på pressavdelningen på ett annat sjukhus anser att kriskommunikationsplanen handlar om att SLL vill ge en förskönad bild av läget i vården. Katarina Winell möter kritiken:

– När man har ett så bekymmersamt läge i vården och vi fattar beslut om att tillämpa kirskommunikationsplanen, då är det ju inte för att förbättra bilden av läget som vi gör det. Utan här agerar vi utifrån patienter och anhörigas rätt att få information om hur det ser ut i vården, säger Katarina Winell.

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, säger till SvD att SLL i stället borde fokusera på att lösa krisen i vården och garantera meddelarfriheten. Katarina Winell vill inte kännas vid kritiken.

– Tystnad tjänar ingen på. Samtidigt vill jag vara mycket tydlig med att meddelarfrihet gäller för alla medarbetare oavsett var i landstingets verksamhet man arbetar, säger Katarina Winell.

Enligt Katarina Winell tillämpas kriskommunikationsplanen när tydlig och korrekt information behöver nå ut till allmänheten, patienter och anhöriga. Tidigare har kriskommunikationsplanen exempelvis aktiverats när Säkerhetspolisen, Säpo, i höstas höjde hotläget mot Sverige till nivå fyra, den har också aktiverats i frågan kring Paolo Macchiarini.

– Kriskommunikationsplanen väljer vi att använda när det behövs extra tydlighet, inte enbart om det skulle vara en större kris eller olycka, för då är det väldigt självklart. Men eftersom att samhället förändrats så mycket och kommunikation är så viktigt i vårt samhälle är det också viktigt att landstinget tar sitt ansvar hela vägen och blir tydliga och klara, säger Katarina Winell.

Praktiskt innebär detta att informationen mellan SLL och Karolinska universitetssjukhuset ska samordnas och förstärkas genom avstämning.

– Kriskommunikationsplanen fungerar så att kommunikationsansvar och verksamhetsansvar följs åt i det här läget precis som i normalläget. Det betyder att vårdgivaren, i det här fallet Karolinska, har kvar det fulla ansvaret för kommunikationen precis som de har kvar fulla ansvaret för vården. Däremot behöver vi samordna detta.

Relaterat material

Läkare larmar om extrem kö till neurokirurgen

Bröstcanceroperationer betydligt färre efter omorganisation

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News