Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SLL lämnade ut patientuppgifter – bröt mot lagen

Publicerad: 11 april 2017, 13:56

Stockholms läns landsting bröt mot patientdatalagen när ett externt företag fick direktåtkomst till patientuppgifter för ett forskningsprojekt.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDatainspektionen

Datainspektionen har granskat hur Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, gett ett företag direktåtkomst till patientuppgifter för att få fram lämpliga patienter till ett forskningsprojekt på Karolinska institutet.

– En vårdgivare kan inte låta ett externt företag söka bland patientuppgifterna för att hitta lämpliga personer, säger Datainspektionens jurist Eva Maria Broberg, som lett granskningen.

Företaget har fått tillgång till patientuppgifterna utan att landstinget kontrollerat vilka uppgifter som faktiskt kunnat lämnas ut.

Inspektionen förelägger landstinget att inte lämna ut patientuppgifter för forskningsändamål utan föregående sekretessprövning och att de inte ges till andra än dem som enligt patientdatalagen tillåts ha direktåtkomst till uppgifterna.

– Det här beslutet har betydelse för alla vårdgivare som ger externa aktörer åtkomst till patientuppgifter för att söka efter lämpliga forskningsobjekt, säger Eva Maria Broberg i ett pressmeddelande.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News