Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SLL öppen för lokala läkarscheman

Publicerad: 4 April 2018, 14:17

Peter Carpelan.

Foto: Anna Molander

Beslutet om att schemalägga läkare kan anpassas efter behov, förtydligar Peter Carpelan (M), personallandstingsråd i Stockholm. ”Sent ska syndaren vakna”, replikerar Läkarförbundet.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingLäkarförbundet

– Vi kan inte lägga något centralt som passar alla verksamheter, det vore obegåvat. Det här måste givetvis anpassas till verksamheternas och patienternas lokala behov, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd i Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

Sedan det blev klart att landstingsfullmäktige i Stockholm sommaren 2016 fattat beslut om att schemalägga läkare i akut- och slutenvården samt i verksamheter med en hög andel inhyrda läkare mellan klockan 07 och 21 har debatten rasat. Läkarförbundet har vid flera tillfällen framfört att beslutet drabbar patientkontinuiteten och möjligheten till undervisning och forskning.

Och i dag, onsdag, skrev 653 läkare på Svenska Dagbladets debattsida att schemaläggningen riskerade att omvandla läkaryrket till ett skiftarbete och att den dessutom riskerade patientsäkerheten.

Peter Carpelan, som i debattartiklar och ett seminarium i Almedalen försvarat schemaläggningen, reagerar efter debattartikeln med att förklara att det hela handlar om ett missförstånd.

– Patienternas bästa måste vara i fokus vid schemaläggningen. Vi ser till patienternas och verksamheternas lokala behov. Om verksamheterna kommer fram till att patienterna inte har något behov ska man självklart inte schemalägga läkarna längre än vad som behövs, säger han till Dagens Medicin.

Betyder det att det inte är ett krav från landstingsledningen utan att det är upp till varje verksamhet att bestämma?

– Ja, det har det varit hela tiden. Det har kanske missförståtts på något håll, men det är verksamheternas och patienteras behov som är det centrala här. Det har hela tiden legat i beslutet men sedan kanske vi inte har fått fram det tydligt nog.

Peter Carpelan lovar också att de läkare som eventuellt missgynnas ekonomiskt av att tidigare jour- och beredskapstid blir ordinarie arbetstid kommer att kompenseras individuellt och lokalt. Han berättar också att landstingsdirektören nu får i uppdrag att tillsammans med sjukhusdirektörerna se över att man tagit hänsyn till de lokala behoven vad det gäller schemaläggning.

– Så att ingen läkare ska behöva känna att vi inte har sett till de lokala behoven i respektive verksamhet.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, konstaterar att facket påpekat bristerna i schemaläggningsförslaget i två års tid och kallar Peter Carpelans utspel för ett ”sent uppvaknande”.

– Ett problem med hela schemaläggningsfrågan är att det inte finns något underlag. Det finns ingenting som säger varför man ska göra det eller vad det får för konsekvenser gällande patientsäkerhet, kontinuitet, produktivitet, fortbildning och utbildning, säger han till Dagens Medicin.

Johan Styrud säger att de lokala konsekvensbeskrivningar som gjorts "gör att man gråter”.

– Som skattebetalare blir man jätteledsen, man tappar i alla aspekter.

Nu ska landstinget utreda behoven, räcker det?

– Det här har vi påkallat i två års tid, så sent ska syndaren vakna, men det är väl bra att han vaknar nu. Men Stockholms sjukvård är så skör så ska man ha någon chans att överleva sommaren så måste man ta en paus med schemaläggningen.

Peter Carpelan säger att det i landstingsfullmäktiges beslut hela tiden stått att det ska anpassas lokalt men att det inte nått fram i debatten.

– Nej. Ute på sjukhusen har man fått order uppifrån om att göra det här. Det har lagts ner så fruktansvärt mycket pengar och tid på det här så jag undrar vad det här projektet har kostat. Det har givit noll.

Relaterat material

”Nu inför vi ett nytt gemensamt jour- och beredskapsavtal”

”Kan inte stå med armarna i kors när läkare sjukskrivs”

S:t Göran går mot strömmen i schemafrågan

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev