Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SLL satsar tre miljarder på bättre it i sjukvården

Publicerad: 20 maj 2015, 09:00

Daniel Forslund (FP), innovationslandstingsråd.

Nu ska it-systemen i Stockholms läns landsting moderniseras från grunden för att passa en sjukvård under ombyggnad. Enligt budgetförslaget ska tre miljarder fördelas över fyra år.


Från och med 2016 börjar kronorna i det stora it-projektet att rulla, enligt alliansens budgetförslag som presenterades i dag. Fast redan nu sätts arbetet med att fasa ut gamla it-system, och tankearbetet kring nya upphandlingar, i gång.

– Det här är en historisk chans att ta ett radikalt omtag, för vi har ett akut behov av att byta ut de system vi har i dag. Och samtidigt byggs Nya Karolinska med stora omflyttningar för både personal och arbetssätt. Det kräver nya arbetsverktyg, säger Daniel Forslund (FP), innovationslandstingsråd till Dagens Medicin.

Tanken är att göra arbetet från grunden och bjuda in både professionen och patienter för att klura fram en stor kravspecifikation som utmanar it-aktörerna ta fram smarta tekniska system för framtidens journaler med aktiva patienter, informationsutbyte mellan olika delar av sjukvården och data till forskning. Allt i ett.

– Upphandlingen kommer att röra både inköp av befintliga system och innovation och utveckling av nya system, säger Daniel Forslund.

Redan efter sommaren tror han att representanter från sjukvården, som läkare och sjuksköterskor i fackförbunden, kommer att kunna bjudas in till dialog.

– Det här ska bli nästa generations arbetsverktyg för både vårdpersonal och patienter, säger Daniel Forslund.

Pengarna ska inte bara användas till själva tekniken. De ska också räcka till utbildning av personal och till att faktiskt förändra arbetsprocesser och rutiner kring dokumentation i vården. Förändringsarbetet kommer innefatta regelförenkling och arbete för en minskad administrativ börda kring vårddokumentation varför även Socialstyrelsen, E-hälsomyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg och andra berörda parter kommer att bli en del i arbetet.

Prislappen för förändringsarbetet är en uppskattning och en ny omräkning av kostnaderna kommer att göras år för år.

Stockholms läns landsting kommer att genomföra förändringsprocessen tillsammans med Region Skåne och Västra Götalandsregionen som också tillför medel inom det så kallade 3R-samarbetet.

– Vi kommer att upphandla en mix av sådant som finns, modernt och modulbaserat, och utveckla nytt. I och med att vi gör det tillsammans kommer det att bli billigare. Och vi kommer att sätta en ny standard för Sverige. Därför ska vi göra det här med full öppenhet i processen, säger Daniel Forslund.

Relaterat material

Primärvården ska stärkas i Stockholm

FP vill skrota stressande IT-system

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev