Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SLL stoppar utbetalningar

Publicerad: 7 april 2017, 05:52

Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin har tillsvidare stoppat alla utbetalningar till ifrågasatt bolag.

Foto: Fredrik Persson

NY VERSION. Stockholms läns landsting kan vara del i fakturahärvan – där Karolinska institutet polisanmält en chef som attesterat fakturor som den skickat själv. Nu stoppar landstinget alla utbetalningar.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetStockholms läns landsting

Professorer och höga chefer på Karolinska institutet har sålt tjänster från egna bolag och sedan för Karolinskas räkning godkänt fakturorna, något som Dagens Medicin rapporterade i går.

Dagens Nyheter skriver nu att även Stockholms läns landsting har anlitat det utpekade bolaget. Så sent som i mars fick hälso- och sjukvårdsförvaltningen en faktura från företaget. Tidningen uppger att landstinget inte kände till misstankarna eftersom Karolinska inte berättat att det avslutat betalningarna och polisanmält händelsen.

– Jag fick kännedom om det här i går via medier. Det jag gjort är att jag har stoppat utbetalningarna till det här företaget tills att frågan är utredd, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm, till Dagens Medicin.

Betyder det att fakturan från mars inte kommer att betalas?

– Jag kan inte svara på detaljfrågor kring faktureringen. Jag kan bara säga att jag omedelbart har stoppat utbetalningarna.

Enligt Barbro Naroskyin ska landstinget se över sina förbindelser med det utpekade bolaget. Det fakturerade Stockholm närmare sex miljoner kronor för sina tjänster under förra räkenskapsåret. I översynen ingår också att se över hur affärerna gått till. Avtalen mellan bolaget och Karolinska gjordes utan upphandling.

– Jag tog kontakt med KI:s ledning direkt när jag såg den här artikeln i DN i går och bad att få revisionsrapporten, och den fick jag på en gång.

– Jag har läst den en gång och kan konstatera att den rör KI:s interna frågor. Men mot bakgrund av det har jag i alla fall satt i gång en intern granskning kring allt som vi har kring våra avtal och fakturor.

Ingår det att titta på eventuella upphandlingar?

– Jag kommer att vända på varenda sten kring detta.

Tycker du att Karolinska institutet borde ha informerat landstinget om vad det visste?

– Deras internrevisionsrapport fokuserar på deras interna frågor. Vad jag förstår hade de bilden att det här var deras internrevision, och det är väl därför som det har tyckt att det här bara berör dom, säger Barbro Naroskyin.

Relaterat material

Revisor tror inte på att upplägg godkändes

Misstänkt miljonhärva på Karolinska institutet

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev