Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Slumpen kan förklara varför tvillingar är olika

Publicerad: 10 januari 2014, 12:51

Tidigare har forskare trott att genkopior som ärvs från mamman eller pappan uttrycks ungefär lika mycket inuti cellerna. Men det är inte hela sanningen, enligt en ny svensk studie i tidskriften Science.


I stället tycks uttrycket vara mer dynamiskt och oberäkneligt än vad man tidigare trott. Det här har forskarna kommit fram till genom att använda en helt ny metod som ger en bild av enskilda genkopiors, eller allelers, aktivitet inuti en enstaka cell, i stället för hur stort det genomsnittliga bidraget är i flera celler.

Enligt studien uttrycks bara den ena genkopian i 12 till 24 procent av undersökta celler från tidiga musembryon. Motsvarande mönster sågs också i mer utvecklade celler från vuxna djur.

Vilken genkopia som uttrycktes kunde också variera från cell till cell och förändrades över tid.

Enligt forskarna kan resultaten hjälpa till att förklara varför enäggstvillingar inte kan se helt identiska ut och ha olika känslighet för sjukdomar. Vidare skulle de kunna hjälpa till att förklara varför vissa genetiska sjukdomar har olika genomslag i olika individer, trots att man har samma genuppsättning.

Fynden i studien gäller för den majoritet av gener på icke-könskromosomer som inte är föremål för så kallad genetisk prägling. Det senare är en tidigare känd mekanism där genkopior från fadern eller modern kan tystas genom bland annat så kallad DNA-metylering.

Bakom studien står Qiaolin Deng, Daniel Ramsköld, Björn Reinius och Rickard Sandberg. De är verksamma vid Karolinska institutet och/eller Ludwiginstitutet för cancerforskning i Solna.

Läs abstract till studien:

Qiaolin Deng med flera. Single-Cell RNA-Seq Reveals Dynamic, Random Monoallelic Gene Expression in Mammalian Cells. Science 2014; 343: 193–196.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev