Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Slut på pappersrecept när Apoteket inför ny databas för hela landet

Publicerad: 26 oktober 2005, 08:10

Inom fem år ska pappersrecepten vara borta. I stället vill Apoteket ersätta dem med en databas med uppgifter om alla förskrivningar och expedieringar. Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting är kritiska.


Det handlar om Apotekets e-hälsostrategi som nyligen klubbades av företagsledningen. Bakom idén står Apotekets nya marknadsdirektör Eva Fernvall, tidigare ordförande i Vårdförbundet.

Hon anser att dagens receptsystem är statiskt och behöver förändras. Den rikstäckande databasen bör bestå av tre delar, anser hon:

-Den kommande läkemedelsförteckningen, som innebär att uppgifter om patienters köp av läkemedel lagras i ett register hos Apoteket.  -Apotekets centrala register över alla recept som utfärdats.  -Uppgifter ur patientjournalerna om de läkemedel som förskrivits.

- Ambitionen är en nationell ordinationsdatabas som är sektorsövergripande och ägs gemensamt av Apoteket, regioner och landsting, säger hon.

En förbättrad läkemedelsprocess för användarna ser hon som det främsta målet med databasen.

- Vi hoppas att landstingen ska vara intresserade av att starta ett sådant här samarbete med oss och kanske främst då via IT-nätverket Carelink som har en naturlig plattform, säger hon.

Hoppas på effektivitetsvinster  Diskussioner om ett samarbete har inletts och senast år 2008 räknar Apoteket med att det nya systemet ska vara infört.

- Men finns det intresse kan vi börja redan nu, säger Eva Fernvall.

Hon menar att det bästa med en sådan nationell databas är att recepten snabbt kan förändras och hållas aktuella. Med hjälp av en så kallad moduleringsenhet, som är kopplad till patientjournalen,  kan de ändringar i ordinationen som läkaren gör överföras direkt till apoteket som ett recept.

På det här viset menar Eva Fernvall att läkemedelsprocessen blir mer levande och att risken samtidigt minskar att gamla ordinationer finns kvar. Tillgång till uppgifterna i databasen ska patienten, förskrivaren och Apoteket ha.

- Utgångspunkten är naturligtvis att vi har patientens medgivande, enligt nuvarande lagstiftningen, säger Eva Fernvall.

De vanliga pappersrecepten ska också avskaffas. Senast 2010, om fem år, ska de vara borta enligt den strategi Apoteket har slagit fast.

Enligt Apotekets framtidsmodell ska patienterna/kunderna ha tillgång till tjänsten "Min hälsobok" via internet. Hälsoboken ska innehålla bland annat journalutdrag, aktuella uppgifter om kundens läkemedel och planerade hälso- och vårdkontakter.

- Genom mitt hälsokonto ska jag med hjälp av e-legitimation kunna kontakta apoteket och bestämma vilket datum och från vilket apotek jag vill hämta ut min medicin, säger Eva Fernvall.  För att de som inte har tillgång till internet ska kunna använda tjänsterna, kommer apoteken att utrustas med datorer.  Eva Bågenholm Nilsson, ordförande i Läkarförbundet, är mycket upprörd över Apotekets planer.

- Uppgifter om patienterna ska inte finnas någon annanstans än i sjukvården. Att ett statligt bolag satsar på att bygga upp något utanför vården är en felsatsning och går stick i stäv med våra satsningar på en gemensam datajournal som kan ses över hela landet, säger hon.

Önskar en större samordning  Ellen Hyttsten, direktör för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, bekräftar att Apoteket informerat om sina planer.

- Vi tycker att databaser ska ligga på landstingen och vi jobbar för att det ska ske en samordning över dessa gränser. Ska något annat göras, krävs det väldigt fördjupade diskussioner med landsting och regioner, säger Ellen Hyttsten.

Hon betonar att det idag finns en strävan i ledningarna för landsting och regioner som tidigare saknades att arbeta nationellt när det gäller gemensamma databaser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev