Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Små barn tvingas vara kvar på sjukhus i onödan

Publicerad: 27 november 2007, 12:37

Svårt sjuka barn tvingas stanna på sjukhus. Föräldrar måste gå till domstol för att få det stöd som krävs för att vårda barnen hemma.
– En tragedi för alla parter, säger läkaren Joachim Krylborn på Astrid Lindgrens barnsjukhus som slår larm om ett växande problem.


Senaste fallet är lille Fadel, tio månader. Hans läkare bedömde honom utskrivningsklar. Ändå fick föräldrarna kämpa i månader mot Södertälje kommun och Försäkringskassan innan han kunde få åka hem. Först när länsrätten gav familjen rätt kunde Fadel få åka hem.

Joachim Krylborn, sektionschef på Astrid Lindgrens lång­tids­intensivvårds­avdelning, ser liknande fall varje dag. I takt med medicinska framsteg blir de bara fler. Barnen lider av kroniska sjukdomar som gör att de inte kan andas eller äta själva utan be­höver övervakning i stort sett dygnet runt. På sjukhuset får de så kallad trakeo­stomi och gastrostomi, direktförbindelser till halsen eller magsäcken. När de kan åka hem, ska ansvaret flyttas vidare. Men det är då barnen hamnar i kläm.

De tvingas ligga kvar på sjukhuset, ibland i månader, medan framför allt kommunerna och Försäkringskassan strider om vems ansvaret är.

”Tvingas slåss för att få hjälp”
– Redan hårt drabbade familjer tvingas slåss för att få hjälp. Vi förvandlas till ett långtidsboende som inte kan ta emot nya patienter, säger Joachim Krylborn.

Två lagar ger familjerna rätt att få det stöd som krävs för att vårda sina barn i hemmet, till exempel personlig assistent. Sjuk­huset behåller dock det medicinska ansvaret. Problemet är att det blir en gråzon där kommunerna hävdar att barnen är så sjuka att det är landstingets ansvar, och vice versa.

När Dagens Medicin kontaktar medarbetarna till de ministrar som ansvarar för landsting och kommuner, socialminister Göran Hägglund (kd) respektive äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd), hän­visar de till varandra.

– Det finns en lång historia av samverkanstrassel mellan kommuner och landsting, konstaterar Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos Maria Larsson.

När en patient ska skrivas ut, görs en vårdplanering. Läkarens intyg skickas till försäkringskassan som ger förslag på hur hemkommunen och landstinget ska fördela kostnaden mellan sig.

Maria Soopöld Lilliebladh är myndighetschef på den enhet inom Södertälje kommun som ansvarar för att det görs en samlad bedömning av vad som är sjukvård respektive omsorg. Just nu utreder enheten tre fall och hon bekräftar att enskilda patienter riskerar att hamna i kläm. Som Fadel.

– Det får inte hända igen. Nu tar vi fram en samverkansplan med landstinget. Nästa gång ska vi veta exakt hur vi ska göra, säger Maria Soopöld Lilliebladh.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News