Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Små förändringar efter TLV:s genomgång av diabetesmedel

Publicerad: 2 december 2009, 17:23

Nu är TLV:s granskning av diabetesläkemedel klar. Bara en läkemedelssubstans, nateglinid, försvinner helt från subventionssystemet.


TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, har till uppgift att successivt gå igenom de godkända läkemedlen inom alla terapiområden.

Nu är genomgången av diabetesläkemedel färdig. Resultatet är att nästan alla läkemedelssubstanser på området stannar inom förmånen. TLV konstaterar att dagens användning av diabetesläkemedel i stora drag är kostnadseffektiv.

Det främsta undantaget är den perorala substansen nateglinid (Starlix), som helt försvinner från förmånen. Det liknande läkemedlet repaglinid (Novonorm) får dock vara kvar inom förmånssystemet.

– Det finns både bättre och billigare läkemedel av samma typ som nateglinid inom högkostnadsskyddet, säger Björn Södergård, projektledare för TLV:s genomgång av diabetesläkemedel i ett pressmeddelande.

Originalläkemedlen Daonil och Avaglim förlorar också sin subvention, men eftersom patenten gått ut på dessa finns det här andra alternativ med samma aktiva substans till ett lägre pris. Några andra läkemedel får begränsad subvention.

Besluten frigör minst 12 miljoner kronor per år enligt TLV.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev