fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Små marginaler avgör när Sylf rankar sjukhus

Publicerad: 15 september 2006, 13:32

För sjunde året i rad har Sylf, Sveriges yngre läkares förening, presenterat sin AT-rankning. Vinnaren är, liksom i fjol, Höglandssjukhuset Eksjö-Nässjö - om läkarna själva får välja.


Förutom favoriten Höglands-sjukhuset är det idel nykomlingar bland de fem högst rankade sjukhusen. Visby, till exempel, har gått från 47:e plats förra året till en delad tredjeplats i årets rankning.

Överlag så är betygen i årets lista högre än någonsin tidigare. Detta har medfört att relativt marginella försämringar i betyg fått vissa sjukhus att rasa långt ner på listan. Kungälvs sjukhus, exempelvis, som förra året hamnade på en andraplats, har trillat ner till plats 14 - trots att sjukhusets betyg sjunkit med bara 0,6punkter på den tiogradiga skalan: från 8,6 poäng till 8,0.

Sylfs AT-rankning bygger på enkätsvar från läkare som gör eller nyligen har avslutat sin AT-tjänstgöring. Underlaget till årets lista bygger på svar från totalt 819 personer.

Som ohotad etta och med en närmast grundmurat befäst position som Sveriges bästa sjukhus för AT-läkare återfinns alltså Höglandssjukhuset Eksjö-Nässjö.

- Det är framförallt väldigt roligt och nästan lite överraskande att vi kom först även i år, säger Henning Pedersen, en av två studierektorer för AT-läkarna på sjukhuset.

Sjukhusets popularitet tror Henning Pedersen beror på en lyckad mix av att AT-läkarna får ta eget ansvar, i kombination med bra stöd från handledare och kollegor. Att Eksjö även placerade sig i topp i föregående års AT-rankning bidrar till en fortsatt hög placering, menar han.

- Det blir nog en positiv spinoffeffekt. De AT-läkare som kommer hit har en positiv inställning, vilket i sin tur smittar av sig på övriga medarbetare, säger Henning Pedersen.

I början av 2000-talet låg Höglandssjukhuset ganska långt ner i Sylfs AT-rankning, så för ett par år sedan gjordes en ordentlig satsning på AT-utbildningen. Systemet för handledning förbättrades och lönen höjdes rejält.

Nu ligger Eksjö inte bara i topp på Sylfs rankning, utan även lönemässigt. Henning Pedersen tror i och för sig inte att den höga lönen spelar en avgörande roll, men han medger att den kan ha en indirekt effekt.

- Innan vi fick igenom löneökningen hade vi väldigt få sökande till våra AT-block. Det resulterade i att vissa av de AT-läkare vi tog in inte riktigt höll måttet. När vi höjde lönen fick vi fler sökande, så nu kan vi plocka ut de läkare vi verkligen vill ha, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev