Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Små patientgrupper driver upp Apotekets försäljning

Publicerad: 10 maj 2006, 09:41

Värdet på Apotekets försäljning steg under första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Mest ökar försäljningen av preparat mot cancer och reumatism.


Tidigare har läkemedel mot breda folksjukdomar varit den främsta orsaken till stigande läkemedelsförsäljning mätt i kronor. Men nu drivs kostnaden främst av läkemedel för mindre patientgrupper, uppger Apoteket AB i ett pressmeddelande.

De läkemedel för behandling av reumatoid artrit som säljs för mest pengar är Enbrel, Remicade och Humira. Inom cancerområdet står Casodex och Rebif för det största försäljningsvärdet. Användningen av läkemedel för behandling av sjukdomar i nervsystemet, mag-tarmsjukdomar samt hjärt-kärlsjukdomar fortsätter att öka. Men på grund av patentutgångar stiger inte kostnaderna.

Apotekets försäljning ökade under årets första kvartal med totalt 7,3 procent jämfört med samma period 2005, och uppgick till 7,7 miljarder kronor. Om trenden håller i sig kommer läkemedelsförsäljningen att öka med mellan 3 och 4 procent under 2006. Under 2005 var uppgången 2,9 procent.

Försäljningsökningen varierar stort över landet. I topp finns Västerbotten med en försäljningsökning på 11,5 procent medan Gotland men sina 3,2 procent hade den minsta uppgången. Det finns även stora variationer mellan försäljning till landsting och till kund. Medan försäljningen av receptbelagda medel över disk ökade med endast 6 procent steg försäljningen av läkemedel som rekvireras till sjukvården med hela 17 procent.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev