Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smartare planering ska vässa arbetsmiljön

Publicerad: 23 februari 2018, 14:00

Danderyds sjukhus nya logistik­expert Ritva Rosenbäck ska se till att patienter får rätt vård vid rätt tillfällen och på rätt plats. Med en ny bok för chefer och logistiker vill hon vässa svensk sjukvård.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusStockholms läns landsting

Ritva Rosenbäck, civil­ingenjör och yrkeshygieniker, innehar den ny­inrättade tjänsten som operativ chef.

– Det är inte helt enkelt att produktionsstyra vården eftersom vi inte kan förutse allt. Men vi kan till exempel anpassa och styra den elektiva vården, så att den läggs på tider när vi rent statistiskt vet att inflödet av akutpatienter är lägre, säger hon.

Det blir roligare att jobba när patienterna inte är irriterade för att de har fått vänta länge. – Ola Nilsson, verksamhetschef för neurokirurgen på Skånes universitetssjukhus.

Ritva Rosenbäck har ett förflutet från industrin, där hon bland annat varit fabrikschef. Till sjuk­vården kom hon sommaren 2013 då hon blev chef över vård­produktions­utvecklingen på Skånes universitetssjukhus. Det senaste året har hon ägnat åt att skriva boken Produktionsstyrning i sjukvården – en väg framåt.

– De logistiska principerna fungerar på samma sätt i vården som i andra branscher, det blir jag mer övertygad om ju längre jag är inom sjukvården, säger Ritva Rosenbäck.

En del av problemen inom vården går att lösa med bättre planering. Att släppa primärvårdstider på måndagar är en sådan sak.

– Då blir det telefonkö på just måndagar. Det är bättre att sprida ut möjligheten att boka tider på flera dagar i veckan, för att få en jämnare belastning och inte en kösituation, säger Ritva Rosenbäck.

Både akuta flöden och planerade patientbesök går att styra på liknande sätt.

– En måndag i maj ser väldigt lik ut oavsett år. Man räknar ut hur många elektiva platser som det finns den dagen och gör en prognos över hur många vårdplatser som det kommer att finnas. Då är det bara de platserna som ska beläggas. Man ska inte kalla fler elektiva patienter än som det finns plats för, säger Ritva Rosenbäck.

Syftet är inte att springa fortare utan att använda den kapacitet som redan finns på bättre sätt. Det har man lärt sig i Skåne, där Ritva Rosen­bäck har varit en del av förbättringsarbetet.

Ola Nilsson, verksamhetschef för neurokirurgen på Skånes universitetssjukhus, berättar att där gör man en planering av produktionen för hela året; hur många ingrepp eller mottagningsbesök man ska göra och så bryter man ner det på varje vecka och varje dag.

I grunden handlar det om att patienterna inte ska få vänta långa tider på att få komma till sjukhuset.

– Produktionsplanering och produktionsstyrning kan låta tråkigt och industriellt. Men vi mår bättre och det blir roligare att jobba när patienterna som kommer in inte är irriterade för att de har fått vänta länge, säger Ola Nilsson.

Fast det kan vara svårt att få personalen att förstå vinsterna med produktionsplanering och styrning. Det är både han och Ritva Rosenbäck överens om.

– Det är ofta motstånd i början när man först hör talas om det. Det låter lite som piskan på. Men när man väl får i gång det och alla ser fördelarna får man stort gehör, säger Ola Nilsson.

Kort om Ritva Rosenbäck

■ Nytillträdd operativ chef på Danderyds sjukhus.
■ Utbildad civilingenjör och yrkes­hygieniker vid Lunds Tekniska Högskola.
■ Har arbetat på tryckeri, gjort plastbitar till bilar, lampor och husmoduler.
■ Skrivit boken ”Produktions­styrning i sjukvården – en väg framåt”

Relaterat material

Han är framtidens ledare

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News