Nyheter
Smärtläkemedel förebygger inte tarmcancer hos rökare
Publicerad: 30 juni 2006, 12:32
NSAID-läkemedel minskar inte risken för kolorektal cancer hos långtidsrökare. Det tyder en ny amerikansk studie på.
Det är sedan tidigare känt att smärtstillande så kallade icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, eller NSAID, som ibuprofen eller naproxen, kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer med upp till 40 procent.
Men nu verkar det inte som om den positiva effekten hos NSAID är lika uttalad hos rökare som hos icke-rökare. Amerikanska forskare på Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA har i en stor populationsstudie sett att personer som rökt i 20 år eller längre, löper ökad risk att drabbas av kolorektal cancer.
Men studiens viktigaste resultat, som publiceras den första juli i Cancer Research, är att långtidsrökare som använder NSAID fortfarande löper 30 procents högre risk än icke-rökare att utveckla tjocktarmscancer.
Forskarna har tittat extra noga på en särskild sorts kolorektal cancer, med så kallad mikrosatellit instabilitet som tyder på en genetisk defekt att reparera DNA. Den visade sig vara ungefär dubbelt så vanlig hos långtidsrökare som hos icke-rökare. Rökare som använde NSAID visade ingen minskad risk alls för cancerformen.
Siffrorna har forskarna fått fram genom att jämföra 3 299 personer i åldrarna 20 till 74 år. Hälften hade eller hade haft någon form av kolorektal cancer, och den andra hälften tjänade som kontrollgrupp.
Forskarna drar slutsatsen att den antiinflammatoriska effekten hos NSAID har en cancerhämmande effekt. Men att människor med mikrosatellit-instabila tumörer kan var särskilt känsliga för cigarettrökens skadeverkningar på DNA.