söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smartphones stöd för sjuksköterskor

Publicerad: 13 december 2012, 14:02

Handdatorer och smartphones kan vara ett stöd i sjuksköterskors dagliga arbete och göra patienter mer delaktiga, visar en avhandling.


En handdator eller en smartphone kan snabbt ge korrekt och aktuell information till sjuksköterskor om exempelvis patienters läkemedelsanvändning. Den kan också spara tid, göra patienter mer delaktiga och minska stress, visar Pauline Johansson, sjuksköterska och adjunkt i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet, i sin avhandling.

– Något av det viktigaste som kom fram i studien var att patientmötet kan bli mer helt, ha färre avbrott, med hjälp av en handdator. Majoriteten av sjuksköterskorna tyckte också att en handdator kunde vara en trygghet, säger Pauline Johansson.

De inledande studierna omfattade 30 sjuksköterskor och 63 sjuksköterskestudenter som använde handdatorer mellan 5 och 15 veckor. De fick svara på frågor före och efter användningen. I den sista och femte studien, svarade 111 sjuksköterskor och 287 sjuksköterskestudenter på frågor om sin uppfattning om handdatorer.

Några av deltagarna såg en risk att sjuksköterskor skulle kunna minska sin kunskap om de helt förlitade sig på att informationen alltid skulle vara lättillgänglig. Andra sade att de inte kunde tänka sig att inte använda en handdator i mötet med patient eller anhöriga eftersom det kunde verka som att man inte hade tillräckligt med kunskap, eller att de sysslade med privata saker.

Trots att det finns ett visst motstånd till mobil teknik i vården är Pauline Johansson ändå förvånad över att den inte används i högre grad i dag. Något hon tror kommer att förändras.

– Jag tror att vi kan övervinna en del av det motstånd som finns genom att belysa och se nyttan med den mobila tekniken. Den kan finnas som ett stöd när jag behöver det utan att vara ett tvång, säger Pauline Johansson.

Hennes slutsats är att sjuksköteskor bör ha tillgång till handdatorer eller smartphones. Pauline Johansson efterfrågar mer forskning kring avancerad mobil så kallad IKT-stöd, Informations- och kommunikationsteknik, som är anpassade till sjuksköterskornas arbete. Informationen som finns att tillgå bör också vara verifierad och evidensbaserad, så att det blir tydligt vilken information sjuksköterskor kan förlita sig på.

Fyra av de fem studier genomfördes från 2006 till 2008. Under denna period användes handdatorer av bland annat typen Palm. I den sista delen ingick smartphones.

Hela avhandlingen kan du läsa här 

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev