Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smärtstillande salva räddar känseln i nervskadad hand

Publicerad: 30 november 2005, 10:13

RIKSSTÄMMAN. Flertalet som genomgår mikrokirurgi efter nervskador i händerna får bestående känselbortfall, muskelsvaghet och smärta. Nu har forskare i Malmö visat att bedövning av underarmen kan förbättra rehabiliteringen.


De flesta som drabbas av nervskador i händerna är män. Ofta handlar det om traumatiska skador där knivar, glas och andra vassa föremål har skadat medianus- eller ulnarisnerven i handen. Med hjälp av avancerad mikrokirurgi lagar läkarna i dag trasiga nerver, men slutresultatet blir sällan riktigt bra, konstaterar Birgitta Rosén, arbetsterapeut vid handkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

- Hos vuxna blir den funktionella känseln i händerna och fingrarna ofta dålig efter kirurgi. Det påverkar finmotoriken, vilket får en rad konsekvenser. Vissa som använder händerna mycket i sitt jobb kan tvingas byta arbete. Andra kanske får sluta spela sitt favoritinstrument. Många blir också köldkänsliga, vilket försvårar för dem som arbetar utomhus, berättar Birgitta Rosén.

Stänger av signal till hjärnbarken  Tillsammans med bland andra Anders Björkman, handkirurg vid samma klinik, har hon utvärderat en behandlingsmetod som väsentligt tycks förbättra den funktionella känseln i handen efter en nervreparation.

Metoden går ut på att delar av huden på underarmen bedövas med en smärtstillande salva. Genom att manipulera känselinflödet till hjärnan och utnyttja centrala nervsystemets plastiska förmåga, går det att få en förbättrad handfunktion hos både friska och nervskadade personer.

- Underarmen och handens kartbilder ligger nära varandra i det område som finns representerat i hjärnbarken. När man bedövar stänger man av nervsignalerna till det specifika området i hjärnbarken vilket leder till att hjärnan kommer att kompensera för förlusten och då kommer intilliggande områden att expandera, säger Birgitta Rosén.

Förbättringen går mycket snabbt och beror sannolikt på att det sker en aktivering av nervförbindelser som redan finns.   I en dubbelblind studie, som gjordes på 13 patienter med skador på medianus- eller ulnarisnerven, behandlades sju patienter med bedövningssalva och sex patienter med en vanlig hudkräm. Två gånger i veckan under två veckor fick patienterna behandlingen i kombination med en intensiv känselträning fem gånger per dag.

- Träningen går bland annat ut på att man får titta och känna på olika former, ytor och strukturer. Sedan blundar man för att upprepa samma sak igen, och på så vis sker en nyinlärning. I den här studien användes även en modifierad Rubriks kub med olika mönster, berättar Birgitta Rosén.

Resultaten höll i sig i sex veckor  Utvärderingen visar att de patienter som hade behandlats med smärtstillande salva fick en signifikant bättre förmåga att uppfatta tryck och beröring. De fick också en bättre funktionell känsel, det vill säga de kunde till exempel lättare identifiera och skilja på olika mynt i en ficka. Behandlingen påverkade dock inte styrka eller smärta i handen.

En uppföljning visar att resultaten höll i sig sex veckor efter behandlingen.

- Nu vill vi gå vidare och se om effekten kvarstår även på lång sikt. Vi vill också göra en större studie tillsammans med andra kliniker. Håller resultaten så öppnar det möjligheter för en bättre rehabilitering för patienter som har drabbats av nervskador i händerna, säger Birgitta Rosén.

Eva Nordin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev