söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smer behöver ett tydligare uppdrag

Publicerad: 18 oktober 2018, 06:10

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) klarar sitt uppdrag, men behöver en tydligare organisation och mindre att göra. Det är två av slutsatserna i en rapport om verksamheten.

Ämnen i artikeln:

Smer

LB

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


För ett år sedan fick Statskontoret i uppdrag att genomlysa verksamheten hos Smer. I den hundrasidiga rapport som överlämnats till socialdepartementet konstaterar utredaren att Smer har högt anseende och fullgör sitt uppdrag, men att det finns förbättringspotential på en rad punkter, främst när det handlar om själva organisationen.

Statskontoret anser att uppdraget från politikerna är för otydligt, vilket innebär att rådet gör för mycket i förhållande till resurserna. Dessutom behövs en tydligare organisationsform med ett renodlat uppdrag. Statskontoret föreslår därför att rådet ska bli en varaktig kommitté och att uppdraget ska styras av ett kommittédirektiv, där det tydligt framgår vilka kompetenser som ska finnas i Smer. Det primära uppdraget ska vara att fungera som ett rådgivande organ till regering och riksdag och som omvärldsbevakare när det gäller medicinsk och teknisk utveckling.

Statskontoret vill också ha en tydlig definition av vad begreppet medicinsk etik innebär, samt att tiden som en ledamot eller en sakkunnig kan ingå i rådet ska begränsas till två eller tre arbetsperioder om fyra år.

– Det skulle ge den kontinuitet som behövs men samtidigt också ett jämnt inflöde av nya personer och perspektiv. Då skulle Smer regelbundet behöva ompröva tidigare ståndpunkter, skriver utredaren, som också vill att Smer ska ingå i strukturen för kunskapsstyrning.

Lotta Eriksson, huvudsekreterare och kansliansvarig hos Smer, säger att det kan vara svårt att avgränsa vilka frågeställningar rådet ska ägna sig åt. En orsak är att forskningsutvecklingen går så fort. Smer får ständigt nya förfrågningar.

Rådet kommer att diskutera rapporten på sitt sammanträde den 26 oktober.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev