Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smer har bett regeringen om tydligare riktlinjer

Publicerad: 8 mars 2009, 11:03

Smer har bett regeringen om tydligare riktlinjer

Redan i höstas bad Statens medicinsk-etiska råd regeringen att verka för tydliga riktlinjer vid vård av livets slutskede. Det uppger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (fp) apropå fallet med den dråpanklagade läkaren.


– Nu har det hänt som inte skulle ha hänt om vi hade haft tydliga riktlinjer, säger Barbro Westerholm till Dagens  Nyheter.

Hon är själv läkare och ledamot i Statens medicinsk-etiska råd, Smer. I höstas föreslog Smer att regeringen skulle ge Socialstyrelsen i uppdrag att förtydliga dagens riktlinjer kring vård vid patienter i livets slut.

– Det här var i höstas, och det lades till handlingarna av socialminister Göran Hägglund (kd) utan att någonting skedde, säger Barbro Westerholm.

Den sedan i fredags häktade läkaren misstänks för dråp på en svårt sjuk flicka vid Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Hon anklagas för att ha givit barnet för höga doser av läkemedlen tiopental och morfin.

Men enligt Karolinskas chefläkare Stefan Engqvist ska läkaren bara ha följt väl utprövade rutiner vid vården av en patient på väg att dö. Barnet ska ha fått läkemedlen inför att hennes respirator skulle stängas av. Att respiratorn skulle stängas av var enligt sjukhuset ett beslut som fattades av flera personer tillsammans, då flickan var bortom allt hopp.

Barbro Westerholm delar enligt Dagens Nyheter uppfattningen att läkaren inte har begått något fel.

– Här har man ju gjort precis som man brukar. För en läkare är det ju så att kan man inte bota, då ska man lindra. Och det är vad man har gjort här. Att inte ge sådana här lugnande medel när man avslutar en respiratorbehandling vore rent fel, säger hon till tidningen.

I morgon, söndag, ska en undersköterska förhöras, rapporterar TT. Undersköterskan ska ha varit med i samband med att barnet dog. Enligt tidigare uppgifter skulle förhöret ha hållits i dag.

Relaterat material

Myndighet granskar fallet

Läkaren från Astrid Lindgrens barnsjukhus häktad för dråp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev