Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smer: Inte fritt fram att experimentera

Publicerad: 2 november 2017, 10:21

Göran Hermerén.

Foto: David Bicho

Det är någonting som är fundamentalt fel med beslutet att inte pröva Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer i domstol. Det anser Statens medicink-etiska råd, Smer.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

I ett uttalande vill Smer understryka att åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini inte innebär att det nu är fritt fram att experimentera med människor. Att använda dem som försökskaniner, som Göran Hermerén, sakkunnig i Smer och professor i medicinsk etik, uttrycker saken.

– Det vore högst olyckligt om människor uppfattar saken så. Det vore farligt, eftersom kan innebära en förtroendeklyfta. Att allmänhetens förtroende för sjukvården och medicinsk forskning skadas, säger Göran Hermerén till TT.

Misstankarna mot kirurgen Paolo Macchiarini gällde grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Men när det stod klart att åklagarna lade ner förundersökningen, har många tolkat beslutet som att det nu är ”fritt fram för svenska läkare att experimentera med patienter och utsätta dem för risker”, för man blir ändå frikänd, skriver Smer i uttalandet. En tolkning som vore ”högst olycklig”.

Antingen, anser Smer, var det fel av åklagarna att lägga ner förundersökningen och då bör en överprövning ske – eller så var beslutet korrekt, men i så fall bör lagstiftningen om att använda oprövade metoder i vården ses över.

För så här får det inte gå till, enligt Göran Hermerén.

– Hans luftstrupsoperationer var både olagliga och oetiska, säger Göran Hermerén.

TT: Tydligen inte, tyckte åklagaren. För i så fall hade väl åtal väckts, eller?

– Det saknades flera olika tillstånd, men dessa brott hade preskriberats. Och för de andra misstankarna anser vi att antingen så är beviskraven för höga, och då bör lagen ses över, eller så är beslutet felaktigt, och då bör det ske en överprövning.

TT: Vilket tror du?

– Det kan inte jag avgöra. Det måste jurister titta på. Men något av detta bör hända, säger Göran Hermerén.

Dessutom, säger han, är det viktigt att komma ihåg att Paolo Macchiarini inte blev frikänd, eftersom fallet aldrig prövades i domstol. Rättsläget är därför fortfarande oklart.

TT: Men det är väl så folk uppfattar det?

– Ja och det är extremt olyckligt, säger Göran Hermerén.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) skriver, med anledning av uttalandet, i en kommentar till TT:

”Det är verkligen inte fritt fram att experimentera på människor i Sverige. Patienternas integritet och de etiska riktlinjer vi har måste vara högsta prioritet och forskningsfusk måste få tydligare konsekvenser än det får i dag.”

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev