Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SMI: ”Använd inte flerdosflaskor”

Publicerad: 11 oktober 2012, 06:31

Smittskyddsinstitutet vill att vården slutar använda flerdosflaskor efter att en man smittats av hepatit B på en akutmottagning.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I februari i år upptäcktes det att en patient på ett sjukhus i Östergötland led av akut hepatit B. Det potentiella smittotillfälle man kunde hitta var att mannen under hösten 2011 hade sytts på akuten på grund av en sårskada.

I en vårdhygienisk utredning kom man fram till att det är sannolikt att mannen fick bedövningsmedel ur samma flaska som en tidigare patient. Den tidigare patienten bär på samma typ av hepatit som mannen nu diagnosticerats med.

Enligt utredningen har vårdpersonalen troligen gått tillbaka till flaskan med den engångsspruta som den första patienten bedövats med och dragit upp lite mer bedövningsmedel. Därmed är flaskan kontaminerad, men har därefter inte bytts ut.

Nu skriver Smittskyddsinstitutet att  det behöver inom vården finnas tydliga riktlinjer som förebygger att smitta via blod överförs mellan patienter .

Enligt myndigheten har flerdosflaskor redan tidigare beskrivits som en riskfaktor för spridning av blodsmitta i vården. Överföringen av smittan sker oftast på grund av felaktig hantering när en spruta återanvänds. På grund av detta bör användning av flaskorna undvikas  så långt det går .

I många landsting förordas redan endosflaskor för att undvika den här typen av smittföring.

HANNAH DAVIDSSON

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev