Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smidigare ge blod med nytt informationssystem

Publicerad: 5 februari 2008, 15:20

Ett nytt system för informationsutbyte mellan landstingen ska göra det lättare att lämna blod. Stockholm och Uppsala är först ut. Här kan givare fritt välja bland blodcentralerna, utan att omregistrering krävs.


Rut Norda, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, hoppas att systemet finns i hela Sverige inom två år.

- Vi smög igång projektet redan i december och nu går vi ut med det offentligt. Hittills har vi helt spontant haft en till två blodgivare i veckan som utnyttjat möjligheten, säger hon.

Förhoppningen är att fler lockas till att lämna blod även utanför sin hemkommun och systemet kan bli extra viktigt vid akut blodbrist i till exempel storstäder.

Ett säkert system för överföring av patientuppgifter mellan landstingen har länge efterfrågats och har även aktualiserats på politisk nivå. Arbetet började för åtta år sedan och nu är det igång i praktiken.

- Det nya är att vi bestämt vilka uppgifter som behövs och vilka som inte ska finnas i den information som skickas, säger Rut Norda.

Systemet anses vara något av ett genombrott, använder sjukvårdens egna nätverk och går automatiskt genom brandväggar. Det har utarbetats av en tvärvetenskaplig arbetsgrupp med läkare, biomedicinska analytiker och datoringenjörer. Även jurister har varit inkopplade.

Rut Norda understryker att systemet är noggrant, standardiserat och har en hög säkerhet för personlig integritet. Blodgivaren måste själv ge tillstånd till hämtning av uppgifter, varefter den nya blodcentralen får tillgång till relevant information. Detta gör att ett beslut om tappning kan tas direkt.

- Hämtningen går så fort som vi önskat, och det blir en bättre uppföljning då ny information från senare besök läggs till den gamla och skickas tillbaka till  hemcentralen , säger Rut Norda.

Rut Norda påpekar att systemet kan vara av betydelse för andra projekt i Norden och Europa som arbetar med liknande frågor. Men blodgivarna som redan utnyttjat möjligheten tycker inte att det borde vara en nyhet.

- Det roliga är att givarna tar det som självklart att man ska kunna lämna blod var man vill, de har snarare varit förvånade tidigare när det inte var möjligt.

Carolina Hawranek

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev