Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smittsamt att sluta röka

Publicerad: 22 maj 2008, 11:22

Inte bara röksug är smittsamt, utan även att överge den hälsovådliga lasten. Det anser amerikanska forskare som visat att människor oftare slutar att röka om en partner, vän eller kollega också gör det.


Studien publiceras i dagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine av forskare som tidigare visat att även fetma är ”socialt smittsamt”.

De har följt upp 12 067 personer som på olika sätt hade sociala kopplingar till varandra under 32 år. Uppföljningen tyder på att rökarna slutar gruppvis, och att det var vanligare att personer som fortsatte att röka är mer socialt isolerade än de som slutar.

Risken att röka minskade med 67 procent om personens make eller maka slutade att röka. Ett syskons rökstopp minskade risken med 25 procent och om en vän fimpade minskade den med 36 procent.

Bland personer som arbetade i mindre företag minskade rökrisken med 34 procent om en medarbetare slutade. Vänner med högre utbildning påverkade varandra mer än personer med lägre utbildningsnivå. Grannars rökvanor verkade dock inte påverka varandra.

Forskarna anser att kollektiva interventioner kan vara mer effektiva än individuella när det gäller att påverka människors hälsobeteende, till exempel rökvanor.

New England Journal of Medicine 2008; 358: 2249–2258

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev