Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smittskydd och folkhälsa i ny myndighet

Publicerad: 9 november 2012, 10:44

UPPDATERAD Regeringen vill bilda en ny myndighet för folkhälsa. Folkhälso- och Smittskyddsinstitutets verksamheter avvecklas och uppgår i den nya myndigheten.


Flera olika myndigheter har i dag ansvar för olika folkhälsofrågor. Nu vill regeringen samla dem under ett paraply.

I en promemoria föreslås att en helt ny folkhälsomyndighet bildas den 1 januari 2014. Det innebär att Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet avvecklas.

Enligt Henrik Engberg, presskontakt på Statens folkhälsoinstitut, är myndigheten positiv till regeringens förslag.

–Vi föreslog i vårt remissvar till regeringen att man bildar en folkhälsomyndighet tillsammans med Smittskyddsinstitutet. Det råkade slumpa sig så att Smittskyddsinstitutet kom med ett nästan identiskt remissvar. Regeringens förslag är i stort sett ett copy-paste av vårt, så vi är egentligen väldigt nöjda, säger han.

De verksamheter som de båda myndigheterna i dag ansvarar för övergår då till den nya myndigheten. Dit förs även Socialstyrelsens uppgifter inom de områden som hör till folk- och miljöhälsorapportering samt vissa uppgifter som rör hälsoskydd.

– Det är bra för folkhälsan att man har smittskydd och folkhälsa ihop. Den här organisationsformen sammanfaller med hur det är i andra länder, till exempel Finland, säger Henrik Engberg.

Den nya myndigheten ska bedriva verksamhet både i Östersund och i Stockholmsområdet.

Förslaget utgör det tredje steget i regeringens arbete med att utveckla myndighetsstrukturen inom vård- och omsorgsområdet, skriver socialdepartementet på sin hemsida.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev